CDA blijft grootste partij in Friesland, nieuwkomer Forum voor Democratie schudt provinciale staten op

Een lachende Sander de Rouwe (tweede van links), tijdens de verkiezingsavond op het Provinsjehûs in Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

Het CDA is net als vier jaar geleden de grote winnaar geworden van de verkiezingen voor de provinciale staten. De partij van lijsttrekker Sander de Rouwe haalde 8 zetels. De PvdA en Forum voor Democratie komen op 6 zetels.

Het CDA moet wel een zetel inleveren ten opzichte van vier jaar geleden en komt uit op acht. PvdA is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met FvD, maar verloor ook één zetel en gaat naar zes. Dat is ook het aantal zitten dat Forum voor Democratie de komende vier jaar inneemt in de provinciale staten (in totaal 43 zetels). Zij debuteren in de provinciale staten. Zoals het nu lijkt is forum voor Democratie de tweede partij, met 181 stemmen meer dan PvdA: 40.010 om 39.829 stemmen.

Lees ook: Van 0 naar 6 zetels: Forum voor Democratie debuteert in Steateseal

Winnaars

GrienLinks wint net als Forum voor Democratie de verkiezingen. GrienLinks had er de afgelopen vier jaar één en gaat naar drie. Andere winnaars zijn er niet. ChristenUnie (3 zetels), 50PLUS (1) en Partij voor de Dieren (1) bleven stabiel. FNP blijft op vier zetels.

Verliezers

De verliezers zijn niet op één hand te tellen. Niet alleen het CDA en PvdA verloren zetels aan GrienLinks en Forum voor Democratie. De VVD verloor, en ging van vijf naar vier. De SP halveerde meer dan: van vijf naar twee. D66 levert één zetel in en houdt er twee over. De PVV houdt van de vier zetels die ze hadden er drie over.

Lees ook: SP leidt de lange lijst van verliezers in Friesland

Geen zetels voor SGP

SGP , DENK , Provinciaal Belang Fryslân en Natuurlijk Fryslân haalden de zeteldrempel niet en krijgen geen plekje in de provinciale staten.

Lees ook: Bijna 60 procent van de Friezen ging naar stembus voor provinciale statenverkiezingen

Nieuws

menu