CBS ziet nauwelijks nog oversterfte door corona in Nederland maar in Friesland stierven juist meer mensen dan verwacht (bekijk hier de cijfers in jouw gemeente)

Foto: Pixabay

Waar het CBS landelijk nauwelijks meer sterfte als gevolg van het coronavirus noteerde, stierven in Friesland juist meer mensen dan verwacht.

De rekenmodellen van het CBS voorspelden voor week 6, de week van 8 tot en met 14 februari, dat in tijden zonder corona 139 inwoners van Friesland zouden komen te overlijden. Het bureau schat dat het er in werkelijkheid 151 waren. Het gaat om een schatting omdat er tussen het moment dat iemand sterft en dat die melding binnenkomt bij het CBS enige tijd kan zitten.

Landelijk stierven in week 6 3400 mensen volgens het CBS. Daarmee zijn de sterftecijfers weer voor het eerst in lange tijd op het niveau dat verwacht word in coronaloze tijden. Al sinds eind september lag het sterftecijfer veel hoger dan de verwachting.

In Friesland is die kentering echter niet te zien. Sinds de jaarwisseling is nog altijd sprake van oversterfte. Volgens de rekenmodellen zouden zonder corona in de eerste vijf weken van het jaar 690 mensen overleden zijn. Het CBS telde echter 801 sterfgevallen.

Het verschil tussen die twee cijfers komt dichtbij het aantal bij de GGD gemelde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus: 120.

Uitbraken in verzorgingshuizen

Dat in Friesland de sterftecijfers zo hoog zijn, heeft vooral te maken met een aantal grote uitbraken in verzorgingshuizen in de afgelopen weken in onder meer Burgum, Surhuisterveen en Lemmer. De pieken in de sterftecijfers toonden zich vooral de eerste dagen van februari.

,,Het duurt een week of anderhalve week voor je de eerste klachten krijgt en doorgaans nog een week voor je in het ziekenhuis belandt. Daar worden patiënten een week of twee weken behandeld en een deel van hen sterft, dan ben je ruim een maand na kerst”, vertelde medisch epidemioloog Matthijs Berends van laboratorium Izore daarover onlangs al.

Vooral 80-plussers overlijden aan een besmetting. Ook dat is terug te zien in de cijfers van het CBS. Wie de sterftecijfers in de eerste vijf weken van dit jaar van mensen die wonen in een zorginstelling vergelijkt met die van een jaar eerder ziet grote verschillen. Terwijl in 2020 in die periode, toen corona nog niet was opgedoken in Nederland, in Friese zorginstellingen gemiddeld 51 mensen per week stierven, waren dat er dit jaar 66.

Sterftecijfers per gemeente

De uitbraken in de verzorgingshuizen tonen zich ook in de sterftecijfers per gemeente. Vooral in Achtkarspelen en De Fryske Marren maakt het aantal aan corona toe te schrijven doden een groot deel uit van het totaal.

Nieuws

menu