CBS toont aan: Friesland had tientallen meer coronadoden dan gemeld

CBS toont aan: Friesland had tientallen meer coronadoden dan gemeld. FOTO ANP

In Friesland zijn tijdens het hoogtepunt van de corona-epidemie tot 45 mensen meer aan Covid-19 overleden dan de GGD Fryslân kon vaststellen.

Volgens de jongste inzichten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden haast alle ‘extra’ overledenen in maart en april Covid-19 als doodsoorzaak.

Friesland kende tussen week 11 en week 19 een oversterfte van 10 procent: er overleden 114 personen meer dan de 1121 die verwacht hadden mogen worden. Van deze 114 werden er 69 officieel toegeschreven aan Covid-19. Nu is aangetoond dat ook de overige overlijdens in hoofdzaak gerelateerd zijn aan het coronavirus.

'Werkelijke aantal coronadoden hoger'

RIVM en GGD hebben steeds gesteld dat het werkelijke aantal coronadoden hoger moest liggen dan zij meldden, omdat slechts de overledenen die eerder positief getest waren op het virus meetelden in de registratie van de Covid19-doden.

In Friesland vielen destijds de gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel op. Dantumadiel, dat officieel geen coronadoden te betreuren had, meldde in week 14 precies 2,05 keer meer sterfgevallen dan verwacht.

Twee weken eerder noteerde Tytsjerksteradiel zelfs 2,73 keer meer sterfgevallen, terwijl ook hier het officiële coronadodental nauwelijks opliep.

Ondersterfte na de piek

Landelijk bracht een nieuwe benadering van de sterftecijfers bijna 2000 extra corona-overlijdens aan het licht, waardoor het totaal in maart en april uitkwam op ruim 8000. Bij 1956 overledenen die niet getest waren op het virus werd door een (schouw)arts vastgesteld dat Covid-19 toch een doorslaggevende rol speelde bij het overlijden.

Lees ook | Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

Verondersteld werd dat er ook extra doden vielen door uitgestelde zorg. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn met hartpatiënten die niet naar de dokter gingen. Hiervoor vond het CBS (nog) geen bewijs.

Vrij snel na de piek kregen Nederland en ook Friesland te maken met ondersterfte: er ging minder mensen dood dan statistisch verwacht mocht worden.

Nieuws

menu