Buurman 'steelt' kunstwerk, dorp zet het terug

Marten Kuiphoff in maart bij De Sipel, het kunstwerk dat voor zijn deur staat en dat hij verplaatst wil zien FOTO NIELS WESTRA

Het omstreden kunstwerk De Sipel in Deinum stond van de ene op de andere dag niet meer op zijn plek. Kunstkenner Huub Mous doet aangifte van diefstal.

Dorpsbelang heeft geprobeerd te voorkomen dat er aangifte wordt gedaan, aldus bestuurslid Eppie Meetsma. ,,It keunstwurk komt hjoed wer op syn plak’’, vertelde hij dinsdag. Volgens hem is er nooit sprake geweest van diefstal. Wel geeft hij toe dat het werk van kunstenaar Ids Willemsma tijdelijk opgeslagen was.

Dit gebeurde nadat buurman Marten Kuiphoff het gevaarte weghaalde. Kuiphoff strijdt sinds de plaatsing dik drie jaar geleden voor verplaatsing van het werk van cortenstaal dat verwijst naar de uivormige spits van de Deinumer kerktoren. Vanuit zijn woning heeft hij er zicht op. In maart vertelde hij in deze krant dat de kunstui er zonder overleg neergezet is, dat het er illegaal staat en dat hij zich dagelijks ergert aan de ‘roestbult’.

Boze buurman

Kuiphoff was gisteren niet bereikbaar, maar Meetsma bevestigt dat de boze buurman de dader is. ,,Hy woe in beslút forsearje.’’ Wat dorpsbelang betreft, is het duidelijk dat zo’n actie niet werkt, aldus Meetsma. In de kleine gemeenschap van Deinum ligt de kwestie gevoelig, geeft hij aan.

Het kunstwerk kwam er als een cadeau van Dorpsbelangen De Eendracht aan het dorp. Uit een later gehouden enquête in het dorp bleek dat een meerderheid van de inwoners voelde voor de suggestie van Dijkhoff om het beeld te verplaatsen. Sindsdien probeert dorpsbelang tot een oplossing te komen. ,,Dêr binne wy in hiel ein mei’’, aldus Meetsma.

Maker Ids Willemsma is verbijsterd dat zijn werk zo maar van zijn plek verdwenen is. ,,Dit kin net.’’ Zijn schepping moet wel met behulp van een kraan of shovel weggehaald zijn, stelt hij. Hij maakt zich zorgen dat het staal daarbij vernield of beschadigd geraakt is. De kunstenaar heeft de zaak gemeld bij de auteursrechtenorganisatie Pictoright die de rechten van de beroepsgroep beschermt.

‘Geouwehoer’

Toen Kuiphoff in maart zijn verhaal in deze krant deed, stelde Willemsma dat hij nog nooit ,,safolle geouwehoer oer ien fan myn keunstwurken hân hat as yn Deinum.’’ Hij trad in overleg met dorpsbelang over een nieuwe plek. De vijver bij de ingang van het dorp werd daarvoor genoemd. Maar de ui is gemaakt naar de schaal van de plek waar hij nu staat, de hoek van de Sint Janswei en de Spoorstrjitte, en zou drie keer groter moeten wil het naar de vijver verhuizen. ,,It past dêr net ien op ien.’’

Mous begrijpt dat er al lang naar een oplossing gezocht wordt en wil daarbij helpen. Maar alleen onder de voorwaarde dat het kunstwerk eerst terugkeert. ,,Eigen rechter spelen is verboden in dit land. Ook in Friesland. Zelfs als het om een kunstwerk gaat. Daar blijf je met je tengels van af.’’

Nieuws

Meest gelezen