Burum zet 5G klem: ‘Dan op zee’

De Grote Oren van Burum. FOTO ANP/CATRINUS VAN DER VEEN

Het satellietpark van Defensie bij Burum staat de invoering van snel mobiel internet in de weg. ,,Dan maar de zee op’’, vindt PvdA-Kamerlid William Moorlag.

Het kabinet zoekt met spoed een oplossing. Die moet er deze zomer zijn. Voor die tijd gaat de Tweede Kamer in debat over ‘Burum’ met de minister van Defensie en de staatssecretaris van Economische Zaken.

Minste kans op verstoring

Bij het terpdorpje Burum staan zo’n veertig grote satellietontvangers. Ze zijn deels van Defensie en deels van KPN. Via de schotelantennes worden metadata uit de lucht gevist die Defensie gebruikt voor afluisterpraktijken.

Voor Burum werd in 1973 gekozen omdat dit in een uithoek van Nederland ligt, waar de minste kans op verstoring is. Maar het park zorgt er nu voor dat de uitrol van 5G, het nieuwe snelle mobiele internet, wordt beperkt.

Schotels

Boven de lijn Amsterdam-Coevorden mag de satellietcommunicatie op de zogenoemde 3,5 Ghz-band niet worden verstoord. Dat is in 2011 zo vastgelegd en duurt tot minstens 2023. Moorlag en een tal andere Kamerleden kwamen hier onlangs achter en klommen in de pen. ,,Die schotels bij Burum vormen een hele dikke haar in de soep’’, zegt de Groninger.

,,Het belang is groot’’, stelt D66’er Jan Paternotte. ,,Wij mogen niet talmen.’’ Staatssecretaris Mona Keijzer van EZ beloofde de Tweede Kamer gistermiddag dat ze vaart maakt. Nederland dreigt zijn koploperpositie in Europa kwijt te raken als zo’n groot deel van Nederland lang verstoken blijft van 5G. Vanaf 2011 is onderzocht of het plaatsen van een scherm rond het Burumer satellietgrondstation soelaas biedt. Dat blijkt niet het geval. Storingen kunnen er niet mee worden afgeschermd.

Verplaatsen

Op zee is ruimte zat, oppert Moorlag. Hij wijst op olieplatforms die schotelantennes kunnen dragen. Keijzer onderzoekt de optie, al wijst ze de Kamer ook ,,op de begrotingsafspraken die we hier met zijn allen hebben’’.

Verplaatsing van het grondstation van Burum kost veel geld. Daar tegenover staat dat de beperkingen van het park nu de opbrengst drukken van de frequentieveiling die op stapel staat. Moorlag: ,,En dan gaat het ook niet om klein bier.’’

Nieuws

menu