Burgermeldingen, hotspots en meekijken in chatgroepen: zo jaagt de politie op (illegaal) vuurwerk

FOTO POLITIE LEEUWARDEN

In de weken die vooraf gingen aan de jaarwisseling nam de politie in Friesland op veel plekken (illegaal) vuurwerk in beslag. Soms met honderden kilo’s tegelijk.

Dat de politie illegaal vuurwerk actief opspoort is niet nieuw. Wel wordt er dit jaar steviger op ingezet, vanwege het totaalverbod op vuurwerk. Wie ook maar een rotje afsteekt, is tijdens de jaarwisseling in overtreding.

Een rotje is dan nog relatief onschuldig. De politie richt zich met name op het opsporen van grote partijen illegaal vuurwerk. Dat doet het aan de hand van een drietal pijlers: handhaving, opsporing en informatievoorziening.

De politie richt zich met handhaving vooral op de overlast op straat. Daar wordt samen met gemeenten, handhavers en jongerenwerkers in opgetreden. In verschillende dorpen is al overlast geweest van vuurwerk. ,,We zitten er bovenop’’, zegt Margreet Wiechers, operationeel specialist bij de politie Noord-Nederland en belast met de vuurwerk-portefeuille.

Het opsporen van illegaal vuurwerk is de tweede pijler. De manier waarop vuurwerk online wordt verhandeld, lijkt een beetje op drugshandel, zei een politiewoordvoerder van de eenheid Oost-Nederland deze week tegen De Telegraaf.

Telegram

Het gebeurt vaak online, in bijvoorbeeld chatgroepen in de berichtendienst Telegram. Tienduizenden fanaten bieden elkaar van alles aan en lachen om het vuurwerkverbod. En er gaan echt geen kleine bedragen in om. Voor vijf cobra’s ben je zo vijftig euro kwijt. Tien euro per knal, je moet het er maar voor over hebben. ,,Is er in Friesland nog iets?’’, wordt veel in de groep Vuurwerkmarket (ruim 17.000 leden) gevraagd. Ergens in Leeuwarden kun je nitraten, shells en black mamba’s kopen. Ofwel: dikke vuurwerkbommen.

,,Als politie doen we via Marktplaats en appgroepen opsporingsonderzoek’’, zegt Wiechers. ,,We reageren op advertenties en op allerlei platforms proberen we er tussen te komen en onderzoek te verrichten. Ook doen we ons voor als koper van vuurwerk.’’ Op tal van onderdelen wordt flink ingezet. Alles is erop gericht om het zware vuurwerk uit het straatbeeld te krijgen. De politie houdt regelmatig grootschalige verkeerscontroles, ook aan de grens met Duitsland.

Lees ook [PREMIUM] Politie en brandweer voorbereid op jaarwisseling: 'Blijf met je tengels af van hulpverleners'

De politie maakt vaak gebruik van burgermeldingen wat vuurwerk betreft. Zij weten vaak ook waar grote partijen liggen opgeslagen. Agenten delen boetes uit als ze iets aantreffen, maar gaan ook in gesprek met daders. Als het gaat om jongeren, wordt een wijkagent op pad gestuurd om met hen en ouders te praten. Wiechers: ,,We zien ook in de maatschappij dat er behoefte is aan het terugdringen van vuurwerkoverlast en willen een feest zonder vernielingen en brandstichtingen.’’

Hotshots

Door meldingen van burgers kan de politie hotspots en hotshots in kaart brengen . Plekken waar mogelijk veel vuurwerk is opgeslagen en personen die het afsteken of verhandelen. Dat proces begint al aan het begin van het jaar. ,,Als je dat pas in oktober doet, dan ben je te laat’’, weet Wiechers. Overal in de provincie zijn dit soort hotshots wel te vinden. De politie hield woensdag nog drie mannen aan in Twijzelerheide die van plan waren in hun woonplaats brand te veroorzaken tijdens de jaarwisseling.

Het helpt ook echt om melding te doen van vuurwerkoverlast, zegt Wiechers. ,,We proberen daar zoveel mogelijk direct op te reageren, maar soms hebben andere situaties prioriteit.’’ Maar het wordt wel degelijk genoteerd en als er meer meldingen uit hetzelfde gebied komen, wordt dat voor ons een hotspot. Als burgers zien dat er bij een buurman veel wordt afgestoken, is dat een aanwijzing dat er mogelijk veel ligt opgeslagen. We sturen dan soms een wijkagent ernaartoe, die in gesprek gaat om te kijken wat er aan de hand is.’’

Geen cijfers

Volgens de politie werpt de intensievere vuurwerkaanpak inmiddels zijn vruchten af. Exacte cijfers zijn nog niet paraat. Wel zijn er grote vangsten gedaan in onder meer Leeuwarden, Lemmer, Drachten en Tzum. Deze week waren er nog kleine vangsten: een Leeuwarder die 25 kilo vuurwerk had, waaronder 31 nitraten, en een man van Schiermonnikoog werd betrapt met 80 nitraten.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Vuurwerk
Oud & Nieuw