Burgemeesters maken van nieuwjaarstoespraken een digitaal feestje

FOTO ANP

Geen recepties op het gemeentehuis, maar wel een speech van de burgemeester. Hun traditionele nieuwjaarstoespraken vinden dit jaar online plaats.

Hij heeft goeie hoop dat we komende zomer weer naar het skûtsjesilen kunnen én dat we feest kunnen vieren als Cambuur kampioen wordt. In het digitale nieuwjaarsprogramma van de gemeente Leeuwarden , met optredens van Iris Kroes en Sytse Haima en boodschappen van politici en inwoners, is burgemeester Sybrand Buma voorzichtig optimistisch over 2021. ,,Het is het jaar van het licht aan het einde van de tunnel.’’

In een videoboodschap , opgenomen bij gemaal De Heining bij Marrum en te vinden op de website van de gemeente, spreekt ook burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân over licht in de duisternis. ,,Lit ús hope en ferwachtsje dat 2021 ek it jier wurdt dat de ljochten wer baarnen geane.’’

Naast opgenomen boodschappen, zijn er ook live-optredens van burgemeesters. Zo organiseert Ellen van Selm van Opsterland maandagavond een nieuwjaarsgesprek. Dit interview, waarin zij ,,terugblikt op het bewogen jaar dat achter ons ligt en de wensen voor 2021 bespreekt’’, is te volgen op de site van de gemeente.

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland spreekt zijn inwoners aanstaande dinsdag kort toe voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, die live wordt uitgezonden via de gemeentelijke website. Ook Fred Veenstra van De Fryske Marren houdt zijn toespraak voorafgaand aan de digitale raadsvergadering, komende woensdag. De sessie wordt opgeleukt met videoboodschappen van de wethouders die terug- en vooruitblikken.

Via Twitter liet burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen al van zich horen. Hij spreekt normaliter tijdens de nieuwjaarsreceptie van marketingorganisatie ‘n Gouden Plak. Ook hiervan komt een digitale variant.

Nieuws

menu