Burgemeesters durven het niet aan: SKS-skûtsjesilen definitief afgelast

FOTO TOM COEHOORN

Er komt geen SKS-skûtsjesilen 2021. De organisatie heeft besloten het kampioenschap, dat over anderhalve week zou losbarsten, definitief af te blazen. De torenhoge besmettingscijfers zorgen ervoor dat de autoriteiten ook het aangepaste programma, niet aandurven.

Het bestuur van de SKS kwam met die mededeling op een ingelaste ledenvergadering woensdagavond in Woudsend. ,,Het is gelet op de huidige situatie in ons land, onmogelijk is een SKS-kampioenschap te zeilen. De oplopende coronacijfers noodzaken de overheden tot ingrijpen. De vijf betrokken gemeenten( De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, Leeuwarden, Smallingerland en Tytsjerksteradiel) adviseren de SKS dringend om af te zien van de organisatie van het kampioenschap”, zo meldt het bestuur. De autoriteiten zijn bang dat publiek onmogelijk op afstand te houden is.

Vorige week vrijdag maakte het bestuur -naar aanleiding van de persconferentie over aanscherping van de regels- al bekend dat een regulier kampioenschap er deze zomer niet in zat. Editie 2021 zou er eentje worden zonder publiek en de wedstrijden bij feestdorpen Langweer en Grou werden geschrapt om drukte op de wal te voorkomen. Maar nu de besmettingscijfers de pan uit rijzen voelen de autoriteiten zich gedwongen er alsnog definitief een streep door te zetten.

Met pijn in het hart

Met pijn in het hart, aldus voorzitter René Nagelhout. ,,Mar de omstandigheden binne sa bot feroare yn fergelyk mei foarige wike. Doe hiene we folledige support fan de boargemasters. Mar alles is no omdraaid, se kinne ús de steun net ferliene. Dan wurdt it foar ús hiel yngewikkeld om docht troch te setten. Dat dogge we dan ek net.”

De teleurstelling is groot, zegt Nagelhout. ,,We hiene san nocht om wer te silen en dêr ha we mei ús allen hurd foar knokt. Het bestuur was de afgelopen maanden razend druk om samen met de gemeenten, politie, Provinciale Waterstaat en de Veiligheidsregio te kijken hoe een SKS-kampioenschap dit jaar wel door zou kunnen gaan.

Het is de tweede keer op rij dat het SKS-kampioenschap wordt afgeblazen. De jubileumeditie van vorig jaar ging ook al niet door vanwege de coronacrisis. Eerder vandaag werd bekend dat ook het IFKS-skûtsjesilen om dezelfde redenen niet doorgaat.

Nieuws

Meest gelezen