Burgemeesters zien niets in verbod op carbidknallen in Friesland

Melkbushandelaar: vraag naar carbidbussen enorm gegroeid ANP

Carbidploegen in Friesland kunnen het jaar met een knal afsluiten. Veiligheidsregio Fryslân legt de carbidschieters niets in de weg.

,,Sjitte? Ja! Seker oerdeis.’’ Met die opmerking maakte burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen donderdagavond niet alleen de carbidploegen in eigen gemeente blij, ook voor de carbidschieters in de andere gemeenten in Friesland had hij goed nieuws. Alle burgemeesters in de provincie menen dat een verbod voor het afsteken van carbid op Oudejaarsdag niet nodig is. De neuzen in de Veiligheidsregio wijzen allemaal in dezelfde richting, zei hij. ,,Wy binne flak foar.’’

Vragen van CDA

Brouwer reageerde op vragen van het CDA, dat een oproep deed om de plattelandstraditie niet te verbieden. Zeker nu een landelijk vuurwerkverbod geldt, zijn er zorgen dat ook het carbidschieten wordt verboden. ,,De ploegen maken er altijd een gezellige boel van’’, stelde Doethyna Vriesema.

Volgens Brouwers is het carbidschieten belangrijk voor de gemeenten en de inwoners. Hij hekelde het pleidooi voor een verbod van collega’s uit de Randstad. ,,Wy litte ús net fuortdrukke troch sokke regio’s’’, die bovendien niet goed op de hoogte zijn van de gang van zaken. Je moet gewoon even weten hoe je met carbid moet omgaan, aldus Brouwer.

Begin december gaat de gemeente met de carbidploegen om de tafel om duidelijke afspraken te maken. De RIVM-maatregelen zullen nageleefd moeten worden. Een gezellige nazit aan een geïmproviseerde bar zal er niet bij zijn.

Nieuws

menu