Burgemeester Waanders wist al vóór intocht van moord-oproep Sinterklaas

De Facebook-oproep van Michael van Z. om Sinterklaas te doden tijdens de intocht in Dokkum was destijds al bekend bij de Friese politie en de burgemeester.

Het gewraakte bericht is volgens de Telegraaf op 29 oktober op Facebook geplaatst en zou diezelfde dag meteen zijn verwijderd. Toch heeft de ‘veiligheidsdriehoek’ er voorafgaand aan de Dokkumer intocht over gesproken, zegt burgemeester Marga Waanders.

‘Eén van de vele’

,,Deze oproep is destijds in ons beraad aan de orde geweest en daar wordt nu door het Openbaar Ministerie op gehandeld.’’ Ze noemt de Facebook-post ,,een van de vele berichten’’ op sociale media die in de voorbereiding voor de intocht werden besproken.

Van Z. zou op Facebook hebben opgeroepen op ,,een prijs op het hoofd van Sinterklaas’’ te zetten. ,,Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn.’’ Het bericht lijkt ook gericht op Sinterklaas-acteur Stefan de Walle.

Wel opruien, niet bedreigen

OM-woordvoerder Ties Kortmann bevestigt dat de man verdacht wordt van opruiing, maar vooralsnog niet van bedreiging. ,,In het Facebook-bericht worden anderen aangespoord.’’ Er zijn geen aanwijzingen dat Van Z. zelf iets wilde ondernemen tegen Sinterklaas.

Van Z. wordt gezien als de voorman van actiegroep De Grauwe Eeuw. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt De Grauwe Eeuw in een recent rapport een ,,antiracistische actiegroep’’ die zicht richt op vermeende racistische en koloniale symbolen zoals Zwarte Piet, de VOC, straatnamen en standbeelden.

Niet in Dokkum

De Grauwe Eeuw heeft volgens Waanders nooit een verzoek ingediend om tijdens de intocht in Dokkum te demonstreren of anderszins aanwezig te zijn. De groep is ook elders in Friesland nooit actief geweest.

Nieuws

Meest gelezen