Burgemeester Waanders ontkent knieval voor 'pietdemonstranten'

Burgemeester Waanders in gesprek met de demonstranten. FOTO ANP

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel betwist dat zij protest tegen Zwarte Piet vorig jaar van meet af aan had moeten verbieden.

De Telegraaf stelde zaterdag in een hoofdredactioneel commentaar dat de PvdA-burgemeester een knieval voor de pressiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had gemaakt.

Prominente plek

Ten gevolge van chantage zou zij voor de demonstranten een prominente plaats hebben ingeruimd langs de intocht van Sinterklaas in Dokkum. ,,Pappen en nathouden’’ is volgens De Telegraaf uitgemond in eigenrichting door tegendemonstranten op de A7. Waanders verwerpt de aantijging resoluut.

,,Het contact met voor- en tegendemonstranten was best lastig, maar ik heb er steeds zakelijk ingestaan. Wie demonstraties op voorhand wil verbieden, moet eerst de Grondwet zien te veranderen’’, aldus de burgemeester.

Huiswerk

Blijkens openbaar gemaakte mail-correspondentie probeerde KOZP de gemeente op te zadelen met allerlei huiswerk, variërend van slavernijlessen op school tot uitbannig van zwartgeschminkte pieten.

Die eisen willigde Waanders niet in. Wel reisde zij voor ultiem overleg af naar de actievoerders in Amsterdam. ,,Dat was praktisch. We moesten die dag daar toch voor een andere afspraak zijn.’’

Nieuws

menu