Burdaard wil standbeeld voor zwemmer Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden aan het begin van zijn zwemtocht. FOTO NIELS DE VRIES

Burdaard wil een standbeeld voor Maarten van der Weijden. Inwoners willen het beeld neerzetten op de plek waar de zwemmer zijn elfstedenzwemtocht maandag 20 augustus moest staken.

Na 163 kilometer en 55 uren zwemmen moest Van der Weijden stoppen. Met het standbeeld wil het dorp de zwemtocht in herinnering houden en aandacht blijven vragen voor de strijd tegen kanker.

De initiatiefnemers in Burdaard hebben Van der Weijden aangemoedigd tijdens zijn nachtelijke tocht door de 'Hel van het Noorden'. Ze zijn later bovendien getuige geweest van het einde van de zwemtocht.

'Het liet ons niet los'

Deze ervaringen en de persoonlijke betrokkenheid bij de ziekte kanker hebben geleid tot het initiatief voor een kunstwerk, aldus de initiatiefnemers. ,,Maarten had Friesland en Nederland in de ban. En ons ook. Het liet ons niet los'', zegt Jenno Terpstra, een van de initiatiefnemers.

Het is de bedoeling dat het standbeeld er komt door een landelijke inzamelingsactie via de site whydonate.nl. De actie heeft hier een looptijd van dertig dagen. Het streefbedrag is 50.000 euro, zo melden de initiatiefnemers woensdagavond.

Donateurs worden op de hoogte gehouden via de Facebooksite 'Standbeeld Maarten van der Weijden'. Als er geld overblijft, wordt dit overgemaakt aan de Maarten van der Weijden Foundation. Doarpsbelang Burdaard-Jislum e.o. steunt het project.

Nieuws

menu