Buma ziet geen nut in mondkapje in Friese winkels

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden arriveert voor de vergadering van het Veiligheidsberaad. FOTO ANP

Sybrand Buma, voorzitter van de Friese Veiligheidsregio, ziet vooralsnog geen nut in het dragen van mondkapjes in Friese winkels en andere binnenruimten.

,,Ik volg de lijn van het RIVM’’, meldt hij. ,,Let op de 1,5 meter, dat is echt het allerbelangrijkste.’’

Van de 25 voorzitters zijn er 4 die in hun regio mondkapjes dringend adviseren; de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Het onderwerp was maandag tijdens het landelijk Veiligheidsberaad een van de grootste twistpunten.

‘Het kan niet anders’

Buma prijst de forse landelijke maatregelen die voor de komende drie weken zijn afgesproken. ,,Het kan niet anders. Op dit moment nemen de cijfers dramatisch toe.’’ Ook in Friesland is ,,een kritisch niveau’’ bereikt, benadrukt hij. Buma hoopt dat de ingrepen op tijd zijn ,,voordat we hier een onhoudbare piek bereiken.’’

De 25 voorzitters mogen ieder strengere maatregelen afkondigen voor hun eigen regio. ,,Ik zie geen aanleiding om in Fryslân strenger te zijn dan dit pakket’’.

Naast het dragen van mondkapjes in winkels was het weigeren van publiek bij amateursport een discussiepunt. Ouders die hun kinderen voor een wedstrijd afleveren bij sportveld of sporthal moeten buiten de deur of het hek blijven.

Een derde los eindje is de uitzondering voor culturele zalencomplexen. Zij kunnen bij de Veiligheidsregio een ontheffing aanvragen, mits het afstand houden binnen goed is geregeld. Buma noemt als voorbeeld De Lawei in Drachten en De Harmonie in Leeuwarden. ,,Per gemeente moeten we dat goed inventariseren en regelen.’’ Hij is blij dat het kabinet ,,heeft geprobeerd openingen te geven’’.

Het Friese aantal positieve besmettingen groeit fors. Het merendeel gebeurt tijdens feestjes thuis, op het werk, in het studentenleven, door terugkerende vakantiegangers of in de horeca. In de horeca valt het aantal clusters mee, weet Buma ,,maar per cluster zien we hier veel besmettingen’’. Hij hoopt dat het verplicht eerder sluiten van cafés en restaurants soelaas biedt.

Thuiswerken de norm

Thuiswerken wordt weer de norm, ook voor zijn eigen ambtenaren van de gemeente Leeuwarden. ,,Je zag de laatste tijd dat veel mensen toch weer één of twee dagen per week naar kantoor gingen. Als het niet nodig is, moeten we dat niet meer doen. Dit geldt voor drie weken. Het ís gewoon niet anders.’’

En de kerken? Snapt Buma de verwondering dat kerken maximaal 100 mensen mogen blijven herbergen? ,,Dat is heel simpel; wij hebben een Grondwet en die Grondwet biedt vrijheid van godsdienst.’’

Nieuws

menu