Buma: situatie Friesland blijft nijpend ondanks afvlakking groei

Sybrand Buma. FOTO ANTON KAPPERS

,,We moeten ons nu niet rijk rekenen nu de cijfers in Friesland lijken af te vlakken. De situatie hier blijft ook nijpend.” Dat zegt burgemeester Sybrand Buma, voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân.

Veiligheidsregio Fryslân - waarin de Friese burgemeesters zitting hebben - heeft de Friese situatie donderdag besproken. ,,De paniek die er elders in het land soms lijkt te zijn, hoeven we hier niet te hebben. Maar de regels moeten we ook hier opvolgen”, aldus Buma na de bijeenkomst.

Uiteindelijk bepaalt de naleving van de regels, het inperken van het virus. ,,Hoe meer we de regels volgen, hoe eerder we uit deze situatie komen. Dat is het perspectief.”

Bekijk hier actuele data rond het coronavirus in Friesland.

Geen grote Sint-intochten

Tijdens de bijeenkomst lagen er verschillende onderwerpen op tafel, zoals de feestmaand die december is. ,,Voor Sinterklaas is het duidelijk. Er zullen geen grote intochten zijn en de ideeën voor alternatieven worden steeds meer afgeschaald. Rond de intochtdatum geldt immers nog steeds het maximum van vier volwassen bij elkaar. Lokaal wordt er tussen gemeenten en intochtcomités overlegd hoe het wel klein kan.”

Voor de viering van kerst en oud en nieuw is er nog geen duidelijkheid te geven over wat wel en niet kan. ,,Dat weten we nu nog niet precies. Ik snap de vraag naar duidelijkheid maar daarvoor is het nu nog te vroeg.”

Meer ruimte voor gemeenten

Veiligheidsregio Fryslân heeft ook gekeken naar wat de gevolgen van de nieuwe coronawet betekenen voor het lokale bestuur. Het is de bedoeling dat de lokale structuren hersteld worden, en er meer ruimte komt voor eigen inbreng van gemeenten. ,,Maar het moet niet zo zijn dat we straks in Friesland achttien gemeenten hebben met eigen regels. We willen wel één beeld houden. Hoe we dat gaan doen, dat is een zoektocht. En daarvoor hebben we ook nog meer toelichting nodig van bijvoorbeeld de Vereniging Nederlandse Gemeenten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu