Burgemeester Buma: ‘Het worden nog zeker tien heel moeilijke dagen’

Burgemeester Sybrand Buma. FOTO ANTON KAPPERS

De versoepeling van de lockdown is mooi. Maar voor horeca, sport en cultuursector worden het ‘nog zeker tien heel moeilijke dagen’, zegt Sybrand Buma.

Buma, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, is blij met de keuzes die het kabinet gisteren nam. Hij waarschuwt meteen ook dat de versoepelingen, die het kabinet vrijdagavond op de persconferentie toelichtte, voor hem leidend zijn: ,,Dit is wat we gaan doen’’.

Ruimte voor het demonstratief openen van cafés en restaurants, iets wat Rutte liet doorschemeren, ziet Buma niet. ,,Het openen van horecagelegenheden beschouw ik niet als een demonstratie.’’ Op diverse plekken in de provincie hebben ondernemers aangekondigd dit vandaag wel te doen.

Handhaven

Vrijdagmiddag hebben de Friese burgemeesters overleg gevoerd. Buma: ,,Handhaven is een kwestie die iedere burgemeester moet afwegen, afhankelijk van de situatie. Ik heb niet de indruk dat mijn collega’s er anders over denken dan ik.’’

Buma noemt de impact van de lockdown voor veel mensen nog steeds ‘enorm’. Samen met andere burgemeesters trok hij daarom deze week in Den Haag aan de bel. ,,Laten we met elkaar de maatregelen naleven en dan hopen dat er over tien dagen ook meer mogelijk is voor horeca, sport en de cultuursector. De radeloosheid is er bij veel mensen nog niet minder op geworden.’’

Nieuws

Meest gelezen