Buffertank van FrieslandCampina in Bedum is overstroomd: 1 miljoen liter ongezuiverd restwater in sloten terecht gekomen

Foto: ANP Foto: "Lex van Lieshout"

Bij de zuivering van restwater bij FrieslandCampina in Bedum is in de nacht van woensdag op donderdag restwater uit een buffertank gelopen. Waterschap Noorderzijlvest en FrieslandCampina verwachten nog tot en met maandag bezig te zijn met de zuivering van het weggestroomde water.

Ongeveer 1 miljoen liter ongezuiverd restwater is zo in het oppervlaktewater terecht gekomen en in sloten langs de Lageweg en Wroetende Mol richting Onderdendam gestroomd. Met slootschotten is het weggestroomde water afgedamd.

Ook is het naburige gemaal Haandijk stilgezet om verspreiding van het water te voorkomen. De verwachting is dat - nu de sloot is afgedamd - het gemaal in de loop van de dag weer kan gaan draaien. FrieslandCampina pompt het restwater terug naar de eigen zuivering.

Het water ‘ontsnapte’ door een computerstoring in de aansturing van het zuiveringsproces, daarna liep de buffertank over. Inmiddels werkt de zuivering wel weer.

Nieuws

menu