Bruine vloot krijgt geen plek op de Unesco-lijst voor werelderfgoed

De bruine vloot. FOTO HERMAN ENGBERS

De bruine vloot krijgt geen plek op de Unesco-lijst voor werelderfgoed. Volgens cultuurminister Ingrid van Engelshoven staan de verdragsregels dat niet toe.

Ze varen over de Waddenzee en het IJsselmeer en zijn blikvangers in de havens waar ze afmeren. De ongeveer 400 historische charterschepen horen onmiskenbaar bij Nederland. De sector wilde graag op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst worden, om daarmee extra gelden te kunnen verkrijgen. Die missie blijkt kansloos.

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de schippers en eigenaren moeten teleurstellen. In een brief aan de Tweede Kamer legt de bewindsvrouw uit dat roerende zaken zoals schepen niet in aanmerking komen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst. ,,Het UNESCO Werelderfgoedverdrag staat dat niet toe.’’ Ook diverse provinciebesturen en Kamerleden hadden recent naar de mogelijkheden hiervoor gevraagd.

Immaterieel erfgoed

Wel is denkbaar dat de UNESCO-conventie ter bescherming van immaterieel cultureel erfgoed mogelijkheden biedt om extra geld te ontvangen, zegt Van Engelshoven. Dit moet dan wel op een indirecte manier gebeuren. Het verdrag richt zich namelijk op kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de beoefening van een traditie, een ambacht of een sociale praktijk, maar stelt daarvoor geen subsidie beschikbaar.

Maar, zo denkt de minister, door de aanduiding als immaterieel erfgoed zullen meer nationale en internationale belangstellenden worden geïnteresseerd en zullen dus de inkomsten toenemen. Voor directe steun kan de bruine vloot terecht bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Hier zijn regelingen voor ‘eigentijdse beoefening van immaterieel erfgoed’, zoals bijvoorbeeld de commerciële chartervaart.

Door de coronapandemie heeft de bruine vloot het afgelopen jaar zware verliezen geleden. Pas vorige week maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bekend hoe zij een eerder toegezegde bijdrage van 15 miljoen euro aan de sector wil uitkeren.

Nieuws

Meest gelezen

menu