Bruggen in Friesland kunnen nu per app worden bediend (en zo werkt dat)

Gedeputeerde Avine Fokkens.

Gedeputeerde Avine Fokkens. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Boottoeristen in Friesland kunnen voortaan met een app vragen of een brug kan worden geopend. Gedeputeerde Avine Fokkens presenteerde de noviteit, die volgens haar een landelijke primeur is, zaterdag bij Langweer.

De mogelijkheid is geïntegreerd in de Watersport-app, waar ook al onder meer havens en vuilwater-innamepunten zijn weergegeven. Watersporters kunnen vragen of de brug kan worden geopend, zodra ze binnen een straal van 250 meter zijn van die brug. Het maakt de provincie weer wat gastvrijer, vindt Fokkens. ,,Je hoeft niet meer aan te leggen en op de knop te drukken.”

De mogelijkheid geldt voor alle bruggen die vanuit de centrale bedienpost Swettehûs in Leeuwarden worden bediend. Op dit moment geldt dat voor zestien bruggen, Fokkens zegt dat het er de komende jaren veertig moeten worden.

Fokkens presenteerde de app vanaf de Lady Caroline, een motorboot van Nautica Yachtcharter uit Sneek, bij de Janeslootbrug in Langweer. Het vormde ook de symbolische opening van het watersportseizoen - al was het weer er met meerdere regen- en hagelbuien nog niet naar.

Om deze bruggen gaat het

De volgende bruggen kunnen met de app worden bediend: Sudergoabrêge in Workum, Van Panhuysbrug in Tjerkwerd, de Rogslootbrug in Warten, de Palmabrêge in Wergea, de Tutsebrêge en de Gallebrêge in Grou, de brug in Scharsterbrug, de brug Noorder Oudeweg in Boornzwaag, de Janeslootbrug in Langweer, de Warrebrug in Haskerdijken, de Nije Sânsleatbrêge in Terherne en vijf bruggen in het Van Harinxmakanaal: de Frisiabrêge en Stationsbrug in Franeker, de fietsbrug bij Ritsumazijl en de bruggen bij Kiesterzijl en Dronryp.