Brok waarschuwt voor fascisme, discriminatie en antisemitisme bij onthulling kibboetsmonument in Franeker: 'Wês wach'

Op 3 november 1941 werd de Joodse kibboets in Franeker overvallen door de Duitse bezetter; 24 jonge bewoners vielen ten prooi aan de naziterreur. Donderdag, exact 81 jaar later, is een namenmonument onthuld op de beladen plek. Een waarschuwingsbord in tijden waarin fascisme, discriminatie en antisemitisme ,,op’e nij ûnder ús binne”, zei commissaris van de Koning Arno Brok. ,,Wês wach.”

Nabestaanden Joav Asscher en zijn nicht Yael Asscher uit Israël onthulden met Commissaris van de Koning Arno Brok het namenmonument waarop de 24 vermoorde bewoners van de kibboets in Franeker worden genoemd.

Nabestaanden Joav Asscher en zijn nicht Yael Asscher uit Israël onthulden met Commissaris van de Koning Arno Brok het namenmonument waarop de 24 vermoorde bewoners van de kibboets in Franeker worden genoemd. Foto: Catrinus van der Veen

Het is waterkoud als donderdag aan het begin van de middag zo’n tweehonderd mensen weggedoken in sjaals en warme jassen zich rond een nog ingepakt monument aan de Dreeslaan in Franeker scharen. Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke heet iedereen welkom en daarna is het aan commissaris van de Koning Arno Brok om met hulp van twee nabestaanden het gedenkteken te onthullen. Een groot marmeren monument met 24 namen van omgekomen Joden, bewoners van de kibboets van Franeker. Een verwijzing naar een lang vergeten drama dat precies 81 jaar daarvoor heeft plaatsgevonden.

Op de vlucht voor het nationaal socialisme