Brok tegen vers beëdigde Vlielander burgemeester Schrier: 'Ga niet voorop in de polonaise. Dan loopt het niet goed af'

Vlieland heeft een nieuwe burgemeester, Michiel Schrier werd maandagmiddag beëdigd en overladen met digitale felicitaties. Commissaris van de Koning Arno Brok had een waarschuwing: ,,Behoud distantie.”

Installatie burgemeester van Vlieland Michiel Schrier.

Installatie burgemeester van Vlieland Michiel Schrier. Foto: met linde fotografie

Welgeteld vier minuten duurde de vergadering waarin de raad van Vlieland besloot dat Michiel Schrier de nieuwe burgemeester moest worden. Een landelijk record, durft commissaris van de Koning Arno Brok wel te stellen, zo zei hij bij de beëdiging maandagmiddag in de kerk op het eiland. Uit de rappe beslissing spreekt volgens Brok vertrouwen. ,,Het is klip en klaar, u bent het voor Vlieland.”

De 48-jarige Schrier was tussen 2015 en 2019 gedeputeerde en daarna statenlid en fractievoorzitter namens de SP in Provinciale Staten van Fryslân en tevens raadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Smallingerland.

Hij was een van de 27 kandidaten die zich meldden om de voorzittershamer van afzwaaiend burgemeester Tineke Schokker over te nemen. Alle 1150 eilandbewoners mochten zeggen wat voor opvolger ze graag wilden en ook badgasten spraken zich uit. Brok: ,,Een toerist raakte de kern die zei: De ideale burgemeester zorgt dat Vlieland Vlieland blijft.”

220.000 toeristen

Want dat is de moeilijkheid op het kleine Waddeneiland, zei Brok. Het is lastig om de balans te vinden tussen de kwetsbare natuur, de leefbaarheid en authenticiteit van de kleine gemeenschap en de economische bloei van het eiland dat drijft op de industrie van de 220.000 toeristen die jaarlijks te gast zijn.

Brok: ,,In een geïsoleerde eilandgemeente in werelderfgoed is het nooit alleen regeren. De druk is groot. Als burgemeester staat u tussen de mensen en boven partijen, dat is iets anders dan doen wat mensen willen.” De commissaris drukte de nieuwbakken burgemeester op het hart: ,,Behoud distantie. Zeker op een eiland. Een burgemeester loopt nooit voorop in de polonaise. De geschiedenis heeft laten zien: dan loopt het niet goed af.”

Brok noemde de benoeming om drie reden bijzonder. De eerste: Schrier wordt in Nederland de eerste door de Kroon benoemde burgemeester van SP-huize.

Opa

Als tweede de bijzondere familieband van Schrier met het eiland. De opa van zijn vrouw Rixt Jellesma was Johannes van den Bent, PvdA-politicus en verzetsstrijder en van 1947 tot 1955 burgemeester van Vlieland. ,,Hij werd hier destijds ingehaald met een schare zingende schoolkinderen en de fanfare”, zei Brok die daarmee verwees naar de derde reden die de installatie bijzonder maakt: corona.

Door de pandemie was de normaal feestelijke ceremonie nu sober van karakter. In de kerk op het eiland waren vertegenwoordigers van de raad en Schriers familie, onder wie zijn vader Wim die een speech hield. Collega-burgemeesters, bestuurders en eilanders spraken via live-verbindingen de nieuwe burgervader toe of feliciteerden hem met filmpjes.

‘Ik zal eerlijk zijn’

Schrier voelt het burgermeesterschap als ,,een grote eer en een grote verantwoordelijk”, zei hij in zijn toespraak en ziet de uitdaging van het kleine eiland en voelt het vergrootglas. ,,Ik zal hoeder zijn van integriteit en zal transparant en eerlijk zijn.”

Zijn vrouw en drie kinderen blijven vooreerst aan de wal wonen in Drachtstercompagnie. Schokker nam vorige week afscheid van het eiland. Lees hier hoe de burgemeester te paard terugkijkt op haar Vlielander periode .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vlieland