Brok ervaring weg uit Leeuwarder politiek

Afscheid oude gemeenteraad Leeuwarden december 2017 in de hal van het stadhuis aan het Raadhuisplein. FOTO LC

Met het vertrek van de oude gemeenteraad raakt Leeuwarden een enorm brok politieke ervaring kwijt. Maandag was het afscheid.

Als iemand de ‘dinosaurus’ van de raad genoemd mag worden, dan wel Piet van der Wal (PAL/GL), die na ruim 32 jaar raadservaring vertrekt. Jan van Olffen (Verenigd Links, voorheen PvdA) zat daar met ruim 31 jaar niet ver vandaan, terwijl Wyb Feddema (GBL, voorheen VVD) met 22 jaar ook flink meetelde. Met Klaas Zwart (PvdA) gaat eveneens veel ervaring verloren. Hij zat er sinds 1999.

Hoewel er bij de raadsverkiezingen in november geen politieke aardverschuivingen waren, vertrekken er nu wel 24 van de 39 raadsleden. Enkelen van hen keren terug als de nieuwe wethouders straks zijn benoemd.

Boarnsterhim

Gea Dames (CDA) kreeg uit handen van burgemeester Ferd Crone een lintje, omdat zij sinds 2002 in de raad zat. Lintjes kunnen worden verstrekt na twaalf jaar, op voorwaarde dat de politicus er zelf waarde aan hecht. Ook Sietze Bouma (VVD) kreeg een lintje. Hij zat 23 jaar in de raden van Boarnsterhim en Leeuwarden.

Siep van der Meer (GBL) zat dertien jaar in de raden van Boarnsterhim en Leeuwarden. Zijn lintje komt later, want er was een administratieve fout gemaakt.

Van de politici die in de vorige eeuw al in de Leeuwarder raad zaten, is Gijs Jacobse (GBL, voorheen NLP, voorheen CDA) straks nog de enige die aan een nieuwe periode begint.

Nieuws