'Brexit kan Poolse economie redden'

FOTO NIELS WESTRA

Veel arbeidsmigranten in Nederland komen uit Polen. Terwijl dit land zelf ook extra ‘handen’ nodig heeft. Die komen dan weer uit Oekraïne. ,,En wij hopen op de brexit.’’

Net als Nederland kan Polen niet zonder buitenlandse arbeiders. De Poolse economie is namelijk flink op stoom. ,,Hier is werk zat’’, zegt Andrzej Kubisiak. Hij werkt bij het Poolse Instituut voor Economie, een nationaal kenniscentrum in Warschau.

,,In Polen hebben we dezelfde zorgen en problemen als jullie in Nederland’’, geeft Kubisiak aan. ,,Bij ons doen Oekraïners het werk dat Polen niet willen of kunnen doen, bij jullie doen de Polen het werk dat jullie zelf niet willen doen.’’ Vaak gaat het om vrij simpele, fysieke arbeid.

Lees ook: Polen heeft de eigen mensen hard nodig

Volgens de Poolse arbeidsmarkt-expert zijn er inmiddels 1,2 miljoen Oekraïnse arbeidsmigranten in Polen. ,,Zij willen netjes behandeld worden en kunnen - net als de Polen in Nederland - ook voor een ander buitenland kiezen. Voor Duitsland bijvoorbeeld. Daar zit onze zorg.’’ Goede en schone huisvesting, met bijvoorbeeld snelle wifi, is dan ook een must om de Oekraïners aan te trekken en vast te houden.

De redding voor de Poolse economie, zoals Kubisiak het noemt, komt uit onverwachte hoek. ,,Polen heeft 38 miljoen inwoners’’, vertelt hij. ,,In het buitenland leven en werken nog eens ruim 2,5 miljoen Polen.’’ Van hen zijn ongeveer 1 miljoen mensen werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, meer dan 500.000 in Duitsland en zo’n 140.000 in Nederland. Een terugkeer van een deel van hen is meer dan welkom, zegt Kubisiak.

Redding

En dat kan, gaat hij verder. De brexit wordt hierbij erg belangrijk. ,,Hoe gaat die er precies uitzien en wat betekent dit voor de een miljoen Polen in het Verenigd Koninkrijk? Keren die misschien terug? Dat zou heel mooi zijn. Deze groep kan zelfs de redding worden van de Poolse economie. De brexit zou best eens een gamechanger kunnen zijn voor ons.’’

Kubisiak hoopt het. Hij ziet echter ook beren op de weg. ,,Wat ook kan: deze groep verlaat wel het Verenigd Koninkrijk, maar kiest vervolgens voor Duitsland of Nederland in plaats van Polen. Juist omdat zij gewend zijn aan het leven en het salaris in het buitenland. Dat bevalt velen wel. Daar zijn wij eerlijk gezegd een beetje bang voor.’’

Dit artikel hoort bij een serie artikelen van de LC naar arbeidsmigranten in Friesland. Een langer verhaal over het onderwerp van deze week is hier te lezen.

Nieuws

Meest gelezen