Brandweer waarschuwt voor verraderlijke gladheid in Friesland, Arriva houdt lijnbussen vrijdag op parkeerplaats

De sneeuw maakt het er niet makkelijker op voor automobilisten in bijvoorbeeld Leeuwarden.

De sneeuw maakt het er niet makkelijker op voor automobilisten in bijvoorbeeld Leeuwarden. Foto: Anton Kappers

De brandweer waarschuwt voor verraderlijke gladheid op de wegen in Friesland. Door de aanhoudende sneeuwbuien is er sprake van slipgevaar en verminderd zicht. Arriva laat vanwege de sneeuw vrijdag geen lijnbussen meer rijden.

De brandweer heeft al meerdere meldingen binnengekregen van aanrijdingen door de gladheid. Zo raakte er een voertuig te water in Witmarsum. Ook op andere plekken in Friesland raakten automobilisten in de problemen.

Nederland krijgt vrijdag opnieuw te maken met sneeuw. Volgens Weeronline blijft het ook eind van de middag en in de avond nog op grote schaal sneeuwen, waar de avondspits dan hinder van kan ondervinden. Rond kwart voor zes stond er circa 450 kilometer file. Het zou gaan om de drukte vrijdagavondspits in zes maanden.

Dichtslibben

In grote delen van het land is het nu aan het sneeuwen, waardoor de wegen dichtslibben. Tijdens de avondspits en aan het begin van de avond zal het op grote schaal sneeuwen in het noorden, midden en oosten van het land. Daardoor is kans op verkeershinder en een wit landschap.

Volgens de ANWB zijn de files langer dan gebruikelijk op plekken waar regen of natte sneeuw valt. Wel begint de avondspits vroeger dan op andere dagen van de week. Later in de avond en in de nacht naar zaterdag vriest het op grote schaal. Het KNMI waarschuwt met code geel dat er in het hele land kans is op gladheid door bevriezing van natte wegen. Plaatselijk kan het hierdoor spekglad worden.