Brandweer opnieuw naar Drents-Friese Wold om na te blussen

FOTO WIEGMINK MEDIA

De brandweer is woensdagochtend opnieuw opgeroepen vanwege de grote brand die dinsdag 75 hectare heideveld in de as legde in Wateren net over de grens bij Appelscha in het Drents-Friese Wold.

Het gaat om nabluswerkzaamheden. Onder andere de brandweer van Appelscha is hiervoor opgeroepen. Vanuit Overijssel is bovendien een speciale eenheid aanwezig (de zogeheten handcrew ) om met een soort bezems en met bijlen het vuur op de grond te bestrijden.

Een dag na de brand is er van het getroffen gebied weinig anders meer over dan een kale, zwarte vlakte. Op meerdere plekken rookt het nog flink na. In de heide zijn hier en daar diepe bandensporen zichtbaar van de vele brandweerwagens die zijn ingezet.

De nabluswerkzaamheden kunnen nog wel even duren, mogelijk tot en met donderdag. Over de oorzaak van de brand is woensdagochtend nog niets bekend. Het onderzoek moet feitelijk nog beginnen. De politie houdt voorlopig alle opties open, ook het scenario van een eventuele brandstichting.

150 brandweermensen ingezet

Bij het bestrijden van de brand dinsdag zijn in totaal 150 brandweermensen ingezet. Zij maakten gebruik van zestien tankautospuiten en acht watertanks met een capaciteit van 15.000 liter water per stuk.

Naast brandweerlieden uit Appelscha en Noordwolde werden later ook collega's uit onder meer Lemmer en Joure opgeroepen. Ook stonden zes ambulances stand-by.

Tegen het einde van de middag werd een blushelikopter van Defensie ingezet. Deze was ruim drie uur in de lucht. In negen vluchten is met de helikopter meer dan 60.000 liter water over de brand gegooid. Dit zat in een grote waterzak die onder de heli hing.

Nieuws

menu