Brandweer krijgt nieuwe navigatie én moet bezuinigen

Foto: ANP

De brandweer krijgt groen licht voor de aanschaf van nieuwe navigatie. Los hiervan komt er een bezuiniging aan van 350.000 euro per jaar.

Voor een kleine tweehonderd wagens heeft de brandweer betere navigatieapparatuur nodig. Een nieuw systeem kost jaarlijks 40.500 euro en bij aanvang eenmalig 20.500 euro. Brandweerlieden maken nu nog gebruik van de gratis app Waze. Een flink gevaar in deze app zijn de storende reclames en het ontbreken van specifieke routes en omstandigheden voor brandweervoertuigen, zoals omleidingen en beperkte doorrijhoogtes. Hierdoor dreigt tijdverlies.

De Friese burgemeesters stemden donderdag tijdens een commissievergadering van Veiligheidsregio Fryslân in met de extra kosten voor de navigatie. Gemeenten draaien hier voor op, zo werd duidelijk na vragen van Klaas Agricola (Dantumadiel), Leo Pieter Stoel (Ameland) en Jeroen Gebben (Tytsjerksteradiel) en een toelichting van hun collega Sybrand Buma (Leeuwarden). ,,We gaan dit doen’’, concludeerde Buma.

Wel mogen alle gemeenteraden de komende vier maanden nog reageren en bezwaar aantekenen, mochten zij dit nodig vinden. ,,Het is nog geen gelopen race, maar ik ben blij dat het bestuur (de burgemeesters, red.) ons steunt’’, zei directeur Wim Kleinhuis van de veiligheidsregio na de vergadering.

Bezuinigingsronde

Kleinhuis kondigde daarnaast een bezuinigingsronde aan van 350.000 euro per jaar, vanaf 2022. Een reorganisatie wil hij het niet noemen. De directeur spreekt van ,,een herschikking van de organisatie’’ en ,,een efficiencyslag’’.

Bij een reorganisatie gaan er mensen naar andere plekken en dat is nu niet het geval, geeft Kleinhuis aan, al wordt er ook naar personeel gekeken. Het niet meer invullen van vacatures is wel degelijk een optie, evenals het afstoten van materieel, het slimmer inkopen van telefonie (contracten) en snijden in de schoonmaakkosten.

,,Wij gaan dit intern oplossen’’, zegt Kleinhuis. ,,Ik vind niet dat wij hiermee naar de gemeenten moeten. Veel meer kan ik er nu nog niet over zeggen. Het zijn denkrichtingen. We moeten de boel krapper en slimmer inrichten. Hoe en wat precies, dat zijn we nu aan het onderzoeken. Aan het eind van dit jaar bepalen we het.’’

De bezuiniging van 3,5 ton is nodig omdat de inkomsten van de Friese veiligheidsregio teruglopen. Zo komt bijvoorbeeld een specifieke pot geld niet meer rechtstreeks bij de veiligheidsregio’s terecht, maar loopt deze geldstroom tegenwoordig via de gemeenten. Dit scheelt 100.000 euro.

Nieuws

menu