Brandgevaar in Friese natuur nu te checken op website

Een brand in het Fochteloerveen. FOTO GERRIT BOER

Vanaf vrijdag is op de brandweerwebsite Natuurbrandrisico.nl voor iedereen te zien wanneer er in Friese natuurgebieden gevaar bestaat voor brand.

Dat is mogelijk omdat de Friese brandweer dit voorjaar twee meetstations heeft geplaatst. Eén staat in de duinen van Terschelling, de ander op de heide bij Beetsterzwaag. De gegevens van die stations worden vanaf 18 mei doorgelinkt naar de publieke website.

Friesland had zulke meetstations nog niet, in Drenthe en op Texel stonden ze al wel. ,,Hiermee sluiten we aan bij een dekkend netwerk’’, zegt Henk Schuijn van Brandweer Fryslân. In Groningen ontbreken meetstations, maar daar wordt het risico op natuurbranden zo laag geacht dat ze niet nodig zijn.

Vocht in stokje

De twee Friese stations meten niet de droogte, maar de luchtvochtigheid en de windsnelheid. ,,Dat gebeurt met een stokje in het meetstation. Een sensor meet daarin het vochtgehalte’’, zegt Schuijn.

Op Natuurbrandrisico.nl is te zien in welke fase het gevaar voor natuurbranden verkeert. Bij Fase 1 zijn geen maatregelen nodig.

Mobiel bereikbaar

Bij Fase 2 zijn de hulpdiensten alert, maar mogen bezoekers nog steeds het gebied in. Wel raadt de brandweer aan om mobiel goed bereikbaar te zijn. Ondanks een gemeentelijke vergunning kan het verboden worden om vuur te maken, bijvoorbeeld voor het verbranden van snoeiafval.

De Friese meetstations zijn al een paar weken operationeel. Het warme weer in de meivakantie heeft al een keer tot Fase 2 geleid, aldus Schuijn.

Nieuws

Meest gelezen