Bouw Pathé-bioscoop ligt stil door stijgende bouwkosten

Het oorspronkelijke ontwerp van de nieuwe Leeuwarder bioscoop aan het Ruiterskwartier.

Het oorspronkelijke ontwerp van de nieuwe Leeuwarder bioscoop aan het Ruiterskwartier.

De bouw van de Pathé-bioscoop aan het Leeuwarder Ruiterskwartier ligt stil. De kosten zijn te hard gestegen om de bouw binnen budget te kunnen afronden.

De bioscoopketen weet nog niet wanneer de bouw weer kan worden hervat, laat woordvoerder Frederique Josemans van Pathé weten. ,,We zijn hard bezig om te kijken hoe we de kosten omlaag kunnen krijgen. Daarover zijn we in onderhandeling met de aannemers. We kijken hoe we de bouw zo snel mogelijk weer op gang kunnen krijgen. Dit is voor ons natuurlijk ook gewoon ongewenst oponthoud.’’ Afgezien van de gestegen bouwkosten zijn er geen onverwachte problemen bij de bouw, zegt Josemans.

Pathé heeft de gemeente geïnformeerd over het stilleggen van de bouw. Zeker is dat de geplande opleveringsdatum van november 2018 niet gehaald zal worden, schrijft het college van b. en w. in een brief aan de raad. Totdat de bouw weer begint, zorgt Pathé ervoor dat de bouwplaats netjes en veilig blijft. B. en w. hebben Pathé om een nadere toelichting gevraagd, maar die nog niet gekregen.

Het Amsterdamse architectenbureau WAM maakte een opvallend bioscoopontwerp met veel glas en veel bollingen in rood baksteen. Dat zal nu wellicht soberder uitgevoerd moeten worden.