Bonussen en politici-op-pad voor glasvezel in Achtkarspelen

Het is KabelNoord gelukt om ook in Achtkarspelen voldoende mensen enthousiast te maken voor snel internet via glasvezel.

Glunderend stond wethouder Harjan Bruining van Achtkarspelen dinsdag in Earnewâld met een meter glasvezel in de hand. Doel gehaald. Hemel en aarde heeft de gemeente sinds half juli bewogen om genoeg mensen te interesseren voor aansluiting op snel internet. Twee keer eerder lukte dat niet , maar nu is de drempel gehaald.

Verenigingen zijn ingeschakeld, er zijn bonussen uitgedeeld, er is topoverleg gevoerd met Kabelnoord in Dokkum en vijf gemeenteraadsleden zijn vorige week nog buurten ingetrokken om deur aan deur aan te bellen.

Elfhonderd adressen

Ruim elfhonderd adressen behoren tot de doelgroep: huizen en bedrijven zonder aansluiting op de kabel. De eigenaren of gebruikers kunnen nu meeliften op een door het provinciebestuur georganiseerd glasvezeloffensief door Kabelnoord, die in drie jaar zoveel mogelijk onrendabele adressen probeert te ontsluiten. Dinsdag startte de uitvoering.

,,Wy woene dit beslist’’, zegt Bruining, die dinsdag van Kabelnoord-directeur Niek Geelhoed te horen kreeg dat de drempel van 60 procent deelname is gehaald. Kort voor de zomervakantie lag dat nog maar op ruim 30 procent. Sindsdien is het in het gemeentehuis alle hens aan dek.

Een van de acties was gericht op Stichting Woningbouw Achtkarspelen, die in één klap veertig te verzilveren adressen kon aanleveren. Dat leek aanvankelijk op gespannen voet te staan met de regels, maar na overleg met de landelijke toezichthouder op corporaties is volgens Bruining toch een werkbare modus gevonden.

Verenigingen ingeschakeld

In alle dorpen zijn zoveel mogelijk verenigingen ingeschakeld om mensen zonder aansluiting te benaderen. Voor elke geslaagde poging lag er een bonus van 50 euro klaar. Het is volgens Bruining belangrijk om met de doelgroep niet over de kosten – 17,50 per maand – te beginnen. ,,De foardielen fan glêsvezel neame. Dat is folle better.’’

In buurgemeente Tytsjerksteradiel werd de drempel eerder ook al gehaald en gaat nu de kabel de schop in.

KabelNoord is ondertussen begonnen met de werving in Opsterland .

Nieuws

menu