Boete De Friesland na te laat opsturen contracten

De Friesland Zorgverzekeraar heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit een boete van 10.000 euro gekregen voor het onvoldoende kenbaar maken van een wijziging in zijn zorginkoopplan aan enkele aanbieders van hulpmiddelen.

Geen nadeel

De Friesland erkent dat er fouten zijn gemaakt en heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De zorgverzekeraar en de NZa geven aan dat cliënten en aanbieders uiteindelijk geen nadeel hebben ondervonden door het gebrek aan openheid over de zorginkoop.

Prothesen en orthesen

Volgens woordvoerster Gerrie Riemersma van De Friesland ging het om aanbieders van orthopedisch schoeisel, prothesen en orthesen (lichaamsvervangende en lichaamsondersteunende hulpmiddelen) die eind vorig jaar enkele weken te laat hun contracten aangeboden hadden gekregen. Volgens Riemersma een gevolg van de invoering van een nieuw administratiesysteem. ,,Wij zaten fout, maar verbetering is doorgevoerd.”

Uitzonderlijk

Het is tamelijk uitzonderlijk dat de NZa een boete oplegt. Dat gebeurt gemiddeld een keer of twee per jaar. Vorige week legde de zorgautoriteit nog een boete op aan het Heerenveense zorgbedrijf Alliade voor het niet melden van een overname.

Nieuws

menu