Boeren voeren actie bij koning en supermarkt

Circa tweehonderd boeren uit Noord-Nederland zijn in de nacht van maandag op dinsdag met tractoren afgereisd naar Den Haag en Leidschendam voor acties bij de koning en het hoofdkantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Onder meer in Bant verzamen zich tientallen boeren voor het protest.

Onder meer in Bant verzamen zich tientallen boeren voor het protest. FOTO SIMON BLEEKER

De boeren, aanhangers van Farmers Defence Force (FDF), verzamelden zich bij landbouwmechanisatiebedrijf Koop van Wal in Bant. Vandaaruit ging het in colonne naar Den Haag, waar ze naar verwachting nog circa achthonderd ‘strijders’ uit de rest van Nederland ontmoeten.

De bedoeling was om om tien uur bij Huis ten Bosch in Den Haag, het paleis van Willem-Alexander, een tractordefilé te organiseren en om de koning persoonlijk een brief met een noodkreet te overhandigen. De autoriteiten hebben daar een stokje voor gestoken. Het protest bij het koninklijk paleis is niet toegestaan.

De boeren moeten naar een locatie niet ver van station Den Haag Centraal. Alleen een kleine delegatie mag naar het Kabinet van de Koning, bij de Hofvijver. Grote voertuigen mogen nooit in het centrum van de stad komen, verklaart de gemeente Den Haag. ,,Dat is te gevaarlijk voor het winkelend publiek.”

Nieuwe Omgevingswet

Aanleiding voor de actie is dat het kabinet volgens FDF de wet Stikstofreductie en Natuurverbetering wil onderbrengen in de nieuwe Omgevingswet om op die manier de latente ruimte (niet benutte) in de stikstofvergunningen af te nemen. Boerenorganisatie LTO Nederland deelt deze analyse niet.

FDF had haar hoop gevestigd op Willem-Alexander, omdat de koning ruim een jaar geleden tijdens een staatsbezoek aan India verklaarde dat niet alleen agrariërs het stikstofprobleem kunnen oplossen, maar dat dit een opdracht is voor de samenleving als geheel.

Dinsdagmiddag maken de boeren hun opwachting bij het kantoor van het CBL in Leidschendam. Bij dit samenwerkingsverband van supermarktketens lanceert FDF haar keurmerk Farmers Friendly.

Dit keurmerk houdt in dat supermarkten 1, 2 of 3 procent van hun omzet uitkeren aan de Nederlandse boeren en tuinders. Hoe hoger de omzet, des te meer Farmer Friendly-sterren de supermarkt ontvangt. Boeren die voor deze bijdrage in aanmerking willen komen, moeten zich aansluiten bij een voor dit doel op te richten coöperatie.

‘Helder en simpel’

Sieta van Keimpema, voorvrouw van FDF: ,,De samenleving wil dat boeren en tuinders zich extra inspannen voor natuur, milieu en klimaat. De kosten die hieraan verbonden zijn, worden echter niet vergoed. Sterker, als de sperzieboontjes uit Israël goedkoper zijn, worden ze daarvandaan gehaald. Mededingingtechnisch is het heel lastig om hier iets tegen te doen en de transparantie is ook ver te zoeken. Vandaar dit voorstel: helder en simpel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Boerenprotest