Veemarkt verschaft boeren veel invloed

Branchevoorzitter Henk Bleker (l) en veemarktvoorzitter Andries Kingma heien de eerste paal voor de nieuwe veemarkt in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/ JACOB VAN ESSEN

De Leeuwarder veemarkt levert de Nederlandse melkveehouder jaarlijks tussen de 800 en 1400 euro op.

Dat beweerde Henk Bleker, voorzitter van brancheorganisatie Vee & Logistiek, woensdag bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwe veemarkt op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden. Bleker baseert zijn berekening op basis van een gemiddeld melkveebedrijf met 100 tot 120 koeien met een jaarlijkse ‘uitval’ van 20 tot 25 procent. Deze dieren gaan naar het slachthuis of naar een vleesveebedrijf. Zonder Leeuwarder veemarkt, met zijn landelijke uitstraling, zou de opbrengst van de dieren beduidend lager uitvallen: tussen de 800 en 1400 euro. ,,Geld waar de boer niks extra’s voor hoeft te doen.”

De coronacrisis onderstreept wederom het belang van de markt. Door de maatregelen kon ‘Leeuwarden’ een aantal maanden niet naar behoren functioneren. Onder meer export naar Duitsland was niet mogelijk. Inkopers grepen hun kans en de veeprijzen daalden vrijwel onmiddellijk.

Bleker roept de politiek op om de veemarkt te koesteren. ,,De politiek heeft er de mond vol van dat de boer meer macht over de markt verdient. Hij moet niet overgeleverd zijn aan een paar inkooporganisaties die de prijzen dicteren. Op de veemarkt is daar geen sprake van. Hier zijn vele afnemers en daardoor hebben boer en handelaar er een eerlijke marktpositie”, betoogde Bleker, die van 2010 tot 2012 staatssecretaris van Landbouw was. De veemarkt moet zoals bekend verhuizen vanwege de bouw van het nieuwe Cambuurstadion. Het bestuur vond bij het leegstaande transportbedrijf van AB Texel een nieuwe locatie. De aankoop en de verbouwing vergen een investering van circa 3,5 miljoen euro. De helft van dit bedrag is opgebracht via een obligatielening onder veehandelaren, boeren en sympathisanten.

'Hier zijn vele afnemers en daardoor hebben boer en handelaar er een eerlijke marktpositie'

Bleker en veemarktvoorzitter Andries Kingma sloegen de eerste paal van de nieuwe wasstraat. Hier kunnen straks drie veewagens tegelijkertijd gereinigd en ontsmet worden. Ook de hal wordt uitgebreid om er een optimale logistiek te creëren voor mens en dier, aldus Kingma. Volgend voorjaar zullen de eerste dieren er verhandeld worden.

Nederland telt nog drie veemarkten: Leeuwarden, Bunnik en Purmerend. Leeuwarden is veruit de grootste. Voor de mkz-crisis in 2001 waren het er nog twaalf.

Veehandelaar Max Brinksma uit Poppenwier is dik tevreden met de nieuwe locatie. ,,Dit is en fielt ek echt as ús plak. De merk by it WTC hierden wy en hiest altyd it idee fan: hoe lang sitte wy hjir noch.”

Nieuws

menu