Boerderij bij Den Horn gaat dinsdagnacht alsnog in de hens voor film Grutte Pier

De boerderij in Den Horn die in de hens gaat voor de openingsscène van de film Grutte Pier.

Een vervallen en sinds 1966 leegstaande boerderij aan de Hogeweg in Den Horn wordt in de nacht van dinsdag op woensdag om 01.00 uur alsnog in brand gestoken.

De boerderijbrand wordt gefilmd en gebruikt als openingsscène van een historische serie over Grutte Pier. De serie wordt gemaakt door producent Steven de Jong, maker van films als 'De Hel van 63' en 'De Kameleon'.

Het pand wordt 'alsnog' in de brand gestoken, want dat zou in eerste instantie op Goede Vrijdag 19 april gebeuren. Dat werd afgelast omdat de Veiligheidsregio fase 2 van natuurbrandrisico instelde en zowel de paasvuren in de gemeente als de boerderijbrand verbood.

Lees ook: Boerderij in brand gestoken voor film over Grutte Pier: 'It is in idioat gek projekt'

Ontheffing

De gemeente Westerkwartier heeft vanwege het ‘unieke karakter’ en na advies van de Veiligheidsregio Groningen een ontheffing verleend voor het gecontroleerd afbranden van de boerderij. Inmiddels is het natuurbrandrisico weer afgenomen.

Wel zijn bepaalde eisen gesteld aan de brand. Zo is de boerderij ontdaan van alle gevaarlijke stoffen en is onderzoek gedaan naar flora en fauna. Daarnaast is het aanwezige asbest verwijderd en zijn instanties als het waterschap, Arriva en de hulpdiensten geïnformeerd.

Bij het aansteken moet rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Zo mag de brand niet doorgaan bij windkracht 5 of meer.

Afzetting

Het gebied rondom de boerderij wordt afgezet met lint. De Langeweersterweg en een deel van de Weersterweg in Den Horn worden tijdelijk afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden dit. Omwonenden kunnen op afstand naar de brand kijken.

Nieuws

menu