Boekenweekgedicht van Tsead Bruinja verschijnt voor het eerst ook in het Fries

Tsead Bruinja.

Tsead Bruinja. FOTO OLAF KRAAK

Tsead Bruinja is dit jaar de schrijver van het Boekenweekgedicht. Het gedicht met de titel ‘Anders ben ik met jou’/’Oars bin ik mei dy’ is een primeur, omdat het Boekenweekgedicht voor het eerst ook in het Fries verschijnt.

Het gedicht geeft de vele aspecten van het zijn weer die ook met het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’ belicht worden. Het wordt vanaf de start van de Boekenweek verspreid via 100.000 Boomerang-kaarten en is gedrukt op een speciale linnen tassen die boekhandels en bibliotheken cadeau gegeven.

Bruinja’s gedicht is zaterdag gepubliceerd in dagblad Trouw . In dezelfde krant reageert Bruinja ook op de commotie die ontstond over werk van Pim Lammers, de dichter die het Kinderboekenweekgedicht zou schrijven en zich terugtrok na doodsbedreigingen. „Dat dit de wereld is waarin we nu leven, ik vind het treurig”, zegt hij. ,,Al heeft het met literatuur niks te maken.”

Veelzijdigheid van het individu

,,Met het gedicht Anders ben ik met jou weet Tsead Bruinja verschillende versies van het ik gezicht te geven en toont hij op een prachtige en pakkende manier de veelzijdigheid van het individu in relatie met de ander”, zegt Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB. ,,Het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’ nodigt je uit om stil te staan bij wie je bent.”

De Boekenweekdichter wordt traditioneel op de zaterdag vóór de Boekenweek bekendgemaakt. In de aanloop naar de 88ste Boekenweek werd tevens voor het eerst een schrijfwedstrijd voor korte verhalen georganiseerd. Winnaar Telle van Beek stuurde het verhaal Schuld in, dat te lezen is op hebban.nl .

De Boekenweek begint op 11 maart. Het Boekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven door Lize Spit. Lezers krijgen het cadeau bij besteding van 15 euro of meer aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay is geschreven door Raoul de Jong en is te koop voor 5 euro.