Bloot baantjes trekken in zwembad Joure

Maikel van Dinther is blij. Hij heeft weer een adres gevonden voor naaktzwemmen. Voor hem en andere naturisten creëert Swimfun in Joure een speciaal blootuurtje.

 Maikel van Dinther vindt het gewoon niet prettig om kleren aan te hebben.  FOTO NIELS DE VRIES

Maikel van Dinther vindt het gewoon niet prettig om kleren aan te hebben. FOTO NIELS DE VRIES Foto: niels de vries

Hij vindt het gewoon niet prettig om kleren aan te hebben. Natuurlijk zit er in het dagelijks leven en zeker met deze temperaturen niets anders op. Maar recreëren doet Maikel van Dinther (29) uit Raerd zoveel mogelijk in zijn blootje.

In de zomermaanden zijn daar in Friesland voldoende mogelijkheden voor. Dan gaat hij met vrouw en kind naar het naakstrand bij De Potten in Sneek. Of als dagrecreant naar naturistencamping De Buorkerij in Dedgum. Maar ’s winters is er geen binnenbad in de buurt waar hij naakt kan zwemmen.

Daarvoor moet de blootrecreant afreizen naar Groningen. Het bad Tropiqua in Veenbad is populair bij Friese naturisten, weet Maikel. ,,Een keer in de veertien dagen is het bad de hele zaterdagavond open’’, vertelt hij. Maar dat is best ver.

Heerenveen en Sneek gingen Joure even voor

Voorheen konden naturisten terecht in Heerenveen, maar de samenwerking met Sportstad verliep steeds moeizamer en uiteindelijk ging er een streep door drie kwartier naaktzwemmen.

Toen kwamen Maikel en mede-organisator Tjipke Tasma uit bij It Rak in Sneek. Zo’n zestig blote badderaars kwamen op het tweewekelijkse zwemuurtje af. Omdat het qua planning niet meer uit kwam, stopte het naturistenzwemmen daar na een seizoen.

En nu heeft Maikel Swimfun in Joure dus bereid gevonden tweewekelijks een uurtje voor de naturisten af te boeken. ,,Wy steane hjir posityf tsjinoer’’, zegt Tjebbe van der Meer van Swimfun. ,,Wy ha de meiwurkers earst frege, mar dy fûnen it gjin probleem. It ienige ferskil mei oare klanten is dat dizzen gjin swimklean oan ha. Foar de rest is it foar ús allegear itselde.’’

Het betreft een proef van drie keer. Zondag 16 december, van 19.00 tot 20.00 uur, staat het hele bad, inclusief glij- en wildwaterbanen, voor 5 euro volledig ter beschikking van naaktzwemmers. ,,Een keer per twee weken dus’’, benadrukt Maikel. ,,Dan lopen we Veendam niet voor de voeten.’’

Eind januari gaan Maikel met Tjebbe van Swimfun het blootzwemmen evalueren. Het Jouster bad heeft honderd bezoekers nodig om quitte te draaien. Maikel denkt dat aantal gemakkelijk te halen. ,,En oars kinne wy altyd sjen oft wy tenei allinnich it 60 meter bad iepen dogge’’, aldus Tjebbe van der Meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland