Blokkeerfriezen: onze rol wordt overdreven

Het hoger beroep tegen de blokkeerfriezen trapte gisteren af met vijf verdachten die volgens justitie leiding gaven aan de organisatie. Zelf kijken ze heel anders naar hun rol.

FOTO: ANP

FOTO: ANP

In de zaak van de blokkeerfriezen kun je maar beter met van alles rekening houden. Een opkomst van honderden medestanders van de verdachten bijvoorbeeld, compleet met vlagvertoon en trommels. Daar tussendoor een enkele tegenstander van Zwarte Piet, niet benauwd voor een confrontatie.

Zo was het immers vorig jaar oktober, tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen de 34 mannen en vrouwen die bij de Leeuwarder rechtbank terechtstonden voor hun rol bij de blokkade van snelweg A7, op zaterdag 18 november 2017. Door de actie kwamen drie bussen vol demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stil te staan bij Oudehaske. Niet veel later ging er een streep door de hen vergunde demonstratie voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Flinke voorzorgsmaatregelen

Met de hectiek van een jaar geleden in het achterhoofd was het logisch dat het gerechtshof flinke voorzorgsmaatregelen had genomen voor het hoger beroep dat deze week dient. Een tiental bodes zorgde er gisteren op de eerste dag voor dat de toeloop van verdachten en publiek in goede banen verliep. Op het Zaailand liepen groepjes politiemannen, speurend naar onrust.

Maar onrustig werd het niet. Een paar medestanders van de verdachten hielden voor de trappen van het hof een spandoek omhoog, dat Zwarte Piet moet blijven. Oud-journalist en Jenny Douwes-fan Kerst Huisman (78) liep rond met zijn sandwichbord waarop staat dat ze moet worden vrijgesproken. Een paar meter verderop stond Dimitri Knobbe met een elfde bord, maar dan met de tekst dat Douwes juist ‘opskoattele’ (opgesloten) moet worden. Veel meer opvallend publiek was er niet, of het moest Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld zijn.

De dikste straf

Het hof behandelt de 15 overgebleven verdachten (de andere 19 zijn akkoord gegaan met hun werkstraf) van groot naar klein. Douwes kreeg van de rechtbank de dikste straf. Omdat zij de anderen met haar oproepen online heeft aangezet de bussen tegen te houden (volgens de rechtbank een geval van opruiing) kreeg zij een jaar geleden een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

Douwes zei gisteren helemaal niet zo’n grote rol te hebben gespeeld als het Openbaar Ministerie haar verwijt. Ze voldeed immers aan het verzoek van de politie om de video waarin ze oproept tot de blokkade <DP>offline te halen. Er zijn echter ook berichten op Facebook en Whatsapp waarin ze soortgelijke oproepen deed, hield een van de raadsheren van het hof haar gisteren voor.

,,Myn rol deryn is allinnich mar observerend west”, zei Douwes. De inhoud van een Facebookpagina waar zij als beheerder stond vermeld, ging volgens haar eigenlijk buiten haar om. ,,Ik wie net ferantwurdlik foar de ynhâld fan dy pagina”, hield Douwes vol.

‘Ik was er bewust bij en daar ben ik ook trots op’

Een 23-jarige Oentsjerker (hij kreeg van de rechtbank 180 uur werkstraf), die ’s middags aan de beurt was, verklaarde gisteren op zitting iets wat toch wijst op een coördinerende rol voor Douwes. De twee hadden op de ochtend van de blokkade nog telefonisch contact. ,,Ik tink wol oer it tot stilstân bringe fan de bussen”, aldus de Oentsjerker. ..Mar it is ek al twa jier lyn.”

Met geweld

Hij snapt dat hij iets fout gedaan heeft, maar vindt de straf die hij daarvoor kreeg te hoog. Het Openbaar Ministerie tekende in de meeste gevallen óók beroep aan, omdat de blokkeerfriezen door de rechtbank zijn vrijgesproken op het punt van het (dreigen) met geweld verhinderen van een betoging.

Net als de andere verdachten gaf ook een 35-jarige Koudumer (180 uur werkstraf) aan dat het de bedoeling was het verkeer op de snelweg langzamer te laten rijden, maar niet tot stilstand te brengen. Verder wil hij niet weglopen voor zijn rol, al vindt hij niet dat hij leiding gaf. ,,Ik was er bewust bij en daar ben ik ook trots op”, zei de Koudumer. Hij gaf naderhand meerdere interviews, hing een jaar geleden bij de rechtbank na afloop juichend in de hekken en speelde recent ook voor ‘blokkeerfries’ tijdens de allegorische optocht in zijn dorp. De Koudumer: ,,Wij hebben gedaan wat burgemeester Waanders heeft nagelaten. Dat heeft heel veel rottigheid voorkomen.”

De resterende verdachten

Vandaag is het de beurt aan de resterende 10 verdachten, van wie de rol volgens het OM iets bescheidener was.

Daarna worden de vorderingen benadeelde partij behandeld en ’s middags krijgen KOZP-voormannen Jeffrey Afriyie en Mitchell Esajas het woord, bij het spreekrecht voor de slachtoffers.

Morgen horen we dan de strafeisen van het Openbaar Ministerie en krijgen ook advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot (namens 14 blokkeerfriezen) en Barbara Klunder (zij staat de oudste verdachte bij, een 57-jarige Heerenvener) het woord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
A7 blokkade