Blokkeerfries met griep die DNA moest afstaan: 'Ik kreeg een rasp in de mond'

Het onder dwang afstaan van DNA was geen onverdeeld genoegen voor een 47-jarige vrouw uit Sneek, een van de veroordeelde blokkeerfriezen.

De Sneekse is een van de vijf blokkeerfriezen die de twee oproepen van het Openbaar Ministerie (OM) om vrijwillig DNA af te komen staan op het politiebureau naast zich neer hebben gelegd. Voor haar was gisteren de primeur: ze is de eerste van de vijf die is opgehaald door de politie om het DNA onder dwang af te staan.

'Geen fijn gevoel'

,,Ik lag ’s ochtends met griep op de bank. Ik lag te slapen, toen er ineens op de deur werd geklopt”, zegt de 47-jarige vrouw. ,,Ik dacht: die komen later maar terug en ik wilde weer verder slapen. Maar ineens stonden ze aan de achterkant van mijn huis. ‘Hallo, hallo!’, riep er een.” De hond sloeg aan op het bezoek. ,,Die agenten durfden daardoor niet binnen te komen.” Griep of niet, de blokkeerfriezin werd te kennen gegeven dat ze mee moest naar het politiebureau. Vervolgens werd er DNA van haar afgenomen. ,,Op televisie zie je altijd dat dit met een wattenstaafje gebeurt, maar ik kreeg een soort rasp in mijn mond”, zegt ze. ,,Daar werd twee keer mee over de binnenkant van mijn wang geschraapt en een keer onder mijn tong. Ik voel het nu nog. Echt niet fijn.”

Het afstaan van DNA is verplicht voor wie in Nederland is veroordeeld voor een strafbaar feit waar voorlopige hechtenis voor mogelijk is. Er is geen protest mogelijk tegen het afstaan van DNA. Pas als het DNA is afgenomen, kan bezwaar gemaakt worden tegen de verwerking van het materiaal.

Ontkenning

,,Voor mij staat vast dat het een politiek proces is geweest”, zegt de Sneekse. ,,Er is een achterstand van 200.000 DNA-afnames, maar wij zijn al aan de beurt. Dat is niet eerlijk en daarom wilde ik niet meewerken.” Het OM ontkent dat de blokkeerfriezen een andere behandeling krijgen.

Lees ook: Politie haalt eerste blokkeerfries van huis voor afname DNA

Nieuws

Meest gelezen