'Blokkeer-Friezen' in partybus naar de rechtbank

FOTO ANP

De verdachten die terechtstaan voor de snelwegblokkade reizen maandag in een partybus met medestanders naar de rechtbank in Leeuwarden.

Chauffeur Nico Kooistra uit Franeker rekent erop dat er 45 voorstanders van Zwarte Piet in zijn bus stappen: 28 verdachten en hun supporters. De partybus vertrekt om half 9 – de opstapplek willen de verdachten niet noemen – richting de rechtbank in Leeuwarden.

Vier zittingsdagen

Maandag is hier de eerste van vier zittingsdagen over het blokkeren van snelweg A7 op 18 november vorig jaar, waarmee werd voorkomen dat tegenstanders van Zwarte Piet niet in Dokkum aankwamen voor hun demonstratie.

,,Er kunnen Sinterklaasliedjes gedraaid worden”, zegt Kooistra. ,,Alles is aanwezig om in de sfeer te komen.” Zijn partybus rijdt in de weekenden normaal gesproken naar discotheken in de regio. ,,Dit is dan weer eens wat anders”, zegt Kooistra.

De rechtszaak wordt verdeeld over vier dagen , met maandag 15 oktober als eventuele uitloopdag. Maandag staan twaalf verdachten terecht, dinsdag negentien en donderdag de laatste drie, onder wie Jenny Douwes.

Donderdagmiddag maken Jerry Afriyie en Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet gebruik van hun spreekrechts als slachtoffers. Vrijdag komt officier Peter van der Spek met zijn eis en is het woord aan advocaten Tjalling van der Goot en Barbara Klunder.

Verdachten praten niet met de pers

Alle verdachten staan terecht voor het versperren van de snelweg, het verhinderen van een betoging en dwang. Douwes wordt als enige ook nog opruiing verweten, omdat ze op Facebook had opgeroepen de tegenstanders van Zwarte Piet ,,met paard en wagen” uit de buurt van de landelijke intocht in Dokkum te houden.

In de aanloop naar de rechtszaak willen de verdachten niet meer met de pers praten.

Van der Goot staat op één na alle verdachten bij. ,,Dat is een klus op zich, daarom krijg ik een beetje hulp.” Op maandag en vrijdag wordt hij bijgestaan door kantoorgenoot Wim Anker.

Het standpunt van de verdediging is dat de demonstratie in Dokkum na de blokkade nog wel door had kunnen gaan.

Op verzoek van Van der Goot zijn vijf agenten gehoord alsook locoburgemeester Pytsje de Graaf. Daar zijn nieuwe bevindingen uit naar voren gekomen, zegt Van der Goot. ,,Maar die bewaar ik voor de zitting.”

Nieuws

menu