Bloemen en taart voor 84 Friezen, maar het lintje moet nog even wachten

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân op de stoep bij Gerben Teitsma in Morra. Hij bracht, nadat hij de vijf inwoners in zijn gemeente had gebeld, later op de dag een bos bloemen en de bijbehorende oorkonde.

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân heeft woensdag al de vijf lintjes in zijn gemeente uitgereikt. Zijn collega’s van Achtkarspelen en Opsterland gaan vanmorgen op pad. Dat was eigenlijk niet de bedoeling.

In de besloten Facebookgroep van de Kring van Kabinetsmedewerkers werd de afgelopen tijd volop gediscussieerd over de aanpak van de lintjesregen. Want hoe maak je er voor de mensen die onderscheiden worden toch een feestje van? Eén ding was duidelijk: burgemeesters en ambtenaren werd geadviseerd te bellen. ,,Ik had al bedacht om met de burgemeester in een limousine onze inwoners te verrassen”, zegt kabinetsmedewerker Lourenske van der Kooij van gemeente Waadhoeke. Een leuk idee, maar het advies is duidelijk: niet doen. Ook omdat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. Daarom belt Marga Waanders en krijgen de mensen bloemen en een taart met daarop de foto van een lintje. ,,De feestelijke toespraak en het lintje houden ze nog tegoed.’’

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân heeft woensdag al vijf mensen verrast met een telefoontje. Dat mocht, zegt woordvoerder Simon Bosma van de gemeente. De richtlijnen vermelden dat een gemeente met veel gedecoreerden er voor kon kiezen om woensdag al in actie te komen. ,,De boargemaster hat rom de tiid naam om te beljen.’’ Later bezorgde hij ook nog bloemen en de bijbehorende oorkonde. Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen is vanmorgen op pad. Zijn collega Ellen van Selm van Opsterland bezorgt iedere gedecoreerde een bosje tulpen.

84 nieuwe koninklijke onderscheidingen

De provincie krijgt er in totaal 84 inwoners met een koninklijke onderscheiding bij: 55 mannen en 29 vrouwen. Sinds 2016 is Friesland ook weer een officier rijker: een man uit De Fryske Marren wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Acht mensen (twee vrouwen en zes mannen) krijgen de versierselen die horen bij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Er worden 75 Friezen (27 vrouwen en 48 mannen) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In Súdwest-Fryslân worden evenals vorig jaar de meeste lintjes uitgereikt: zeventien stuks. Heerenveen volgt op de tweede plaats met tien lintjes en op nummer drie staat De Fryske Marren met negen decoraties. Er zijn in de provincie drie echtparen die gedecoreerd worden. In twee gemeenten – vorig jaar waren dat er nog vier – wordt geen lintje uitgereikt. Evenals vorig jaar zijn er op Ameland geen aanvragen ingediend en ook in Dantumadiel wordt niemand onderscheiden.

Meer decoraties tijdens lintjesregen dan vorig jaar

In Leeuwarden komen alleen mannen (vijf) in aanmerking voor een lintje. In drie gemeenten wordt één lintje uitgereikt: Schiermonnikoog (man), Weststellingwerf (man) en Terschelling (vrouw). De jongste die dit jaar een onderscheiding krijgt is een man van 52 jaar, de oudste een vrouw van 86. Er worden in Friesland dit jaar meer lintjes uitgereikt dan in 2019. Toen kregen 72 inwoners de versierselen opgespeld.

Landelijk worden 3060 mensen benoemd in een ridderorde, aldus het Kapittel voor de Civiele Orden. Er zijn 3325 aanvragen ingediend, waarvan 265 zijn afgewezen. Van alle gedecoreerden is 87 procent benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het aantal vrouwen dat een lintje krijgt is vergeleken met vorig jaar met 5 procent afgenomen tot 35 procent. Zuid-Holland, Brabant en Gelderland spannen de ‘lintjeskroon’ met respectievelijk 570, 514 en 443 personen die er een krijgen. De jongste man die een lintje krijgt is 34 jaar en de jongste vrouw 39 – beide woonachtig in Noord-Holland. De oudste man is 93 en woont in Drenthe, de oudste vrouw is een Brabantse van 95 jaar.

Er is één Nederlander die voor zijn uitzonderlijke verdiensten een hele hoge onderscheiding krijgt. Die woont de Verenigde Staten en wordt benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Het gebeurt zelden dat dergelijke hoge onderscheidingen tijdens lintjesregen worden uitgereikt. Er zijn elf Nederlanders die worden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Nieuws

Meest gelezen

menu