Blauwgeverfde grutto’s en discolichtjes: noviteiten in een ‘gemiddeld’ weidevogelseizoen

Het broedseizoen van de weidevogels in Friesland haalt het niet bij dat van vorig jaar. Maar er is wel volop geëxperimenteerd met opvallende technieken en trucs om vogels te volgen en te beschermen.

Een grutto met blauw gespoten vleugels in de Workumerwaard. Het dier draagt aan de poten kleurringen en een rood vlaggetje. Op de rugveren is een piepklein radiozendertje geplakt, met een antenne die uit de staart steekt.

Een grutto met blauw gespoten vleugels in de Workumerwaard. Het dier draagt aan de poten kleurringen en een rood vlaggetje. Op de rugveren is een piepklein radiozendertje geplakt, met een antenne die uit de staart steekt. Foto Jan Roelof Koops

,,It liket derop dat dit in gemiddeld jier is foar de greidfûgels. En dat is net genôch’’, zo vat Inge van der Zee van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) het broedseizoen bondig samen. In het najaar maakt de bond met natuurclubs de definitieve balans op, maar de andere partijen in het veld - natuurorganisaties en onderzoekers – komen tot dezelfde slotsom.

Nieuws

menu