Binnenvaartschip ramt pijler Terhornstersluis, Rijkswaterstaat moet deze vervangen

De sluis bij Terherne. FOTO JARING RISPENS

Een vrachtschip is zaterdagochtend op een pijler van de Terhornstersluis gevaren. De pijler is zwaar beschadigd en wordt weggehaald, zegt Rijkswaterstaat.

Een pijler is een grote paal die moet voorkomen dat je tegen een sluis vaart. Deze is losgeslagen en in het water beland. Een aannemer gaat met duikers kijken naar de schade onder water. ,,De pijler moet er uitgetakeld worden'', zegt woordvoerder Anne van der Meer namens Rijkswaterstaat.

Een team van duikers gaat de bodem onderzoeken en de schade inventariseren. Van der Meer: ,,Als er hinder ontstaat voor scheepvaartverkeer, moeten we direct maatregelen treffen. Er worden sowieso reparaties uitgevoerd, maar dat kan ook in de loop van de week. Het hangt er even vanaf wat de duikers aantreffen.''

Aansprakelijk

Het binnenvaartschip liep ook schade op, maar kon wel verder varen. De kapitein van het schip is aansprakelijk. De afhandeling van de kosten zal via de verzekeraar van de schipper gaan.

Onderzoek

Het is nog onduidelijk of er verder onderzoek wordt gedaan, zo leert navraag bij de landelijke eenheid van de politie. ,,De kapitein kon gewoon verder varen, zei Rijkswaterstaat al'', aldus een woordvoerder, die geen meldingen had binnengekregen dat er nog onderzoek wordt gedaan naar de aanvaring. Wel was er een patrouilleschip van de waterpolitie aanwezig.

Snelheid matigen

Het scheepvaartverkeer over het Prinses Margrietkanaal kan gewoon gebruikmaken van de sluis bij Terherne. Rijkswaterstaat zal het verkeer, dat de snelheid moet matigen, begeleiden.

Nieuws

Meest gelezen