Binnenvaart: emissie CO2 naar nul in 2050

De binnenvaart heeft altijd een ‘groen’ imago gehad en heeft dat nog steeds. Toch moet ook deze branche de uitstoot naar nul terugbrengen, uiterlijk in 2050.

Jonge Amerikaanse bierdrinkers blijken een rol te spelen bij het ‘vergroenen’ van de Nederlandse binnenvaart. Dit vertelde Bert van Grieken van logistiek dienstverlener CCT vrijdagmiddag tijdens een symposium op de Marchjepôle in de Tsjûkemar over emissieloos varen. Het vond plaats als onderdeel van de Elfwegentocht.

,,Je zou het niet verwachten in het Amerika van Trump, maar er ontstaat daar een groep jonge consumenten die de CO2-prestaties van een bedrijf laat meespelen in de keuze voor een merk.’’

Heineken

CCT’s opdrachtgever Heineken wil daarom de uitstoot bij het transport van bierflesjes zoveel mogelijk reduceren. Er gaan alleen al 45.000 containers van de brouwerij in Zoeterwoude naar de haven van Rotterdam. Dat ging voorheen over de weg, maar inmiddels over het water.

Om ook die vaartocht schoner te krijgen, wordt gewerkt aan een ‘groene corridor’, die een aanjager moet worden voor ontwikkelingen rond emissievrij varen.

Varen op batterijen

Behalve projecten als klimaatneutraal bedienbare bruggen en sluizen, vormt natuurlijk ook de binnenvaart zelf een belangrijk onderdeel. De eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat varen op batterijen het meest haalbaar is, zowel technisch als economisch. Die kunnen gewisseld worden op het moment dat ze leeg zijn en ook voor andere doeleinden worden gebruikt.

De binnenvaart draagt maar voor enkele procenten bij aan de CO2-uitstoot, zei Khalid Tachi van Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart. Maar de opdracht is om in 2050 met ‘zero emission’ te varen. Bovendien wordt het wegverkeer snel schoner. ,,Je kunt het je niet veroorloven om achter te blijven.’’

Nieuws

menu