Binnenstad Leeuwarden afgesloten tijdens 'reuzenweekend', Arriva zet pendelbussen in

De duiker. FOTO ROYAL DE LUXE

De Leeuwarder binnenstad wordt tijdens het ‘reuzenweekeinde’ hermetisch voor verkeer afgesloten. Wie van ver komt, moet met de pendelbus naar binnen.

De route die de drie reuzemarionetten van Royal de Luxe op 17, 18 en 19 augustus door de stad afleggen, wordt vrijdag pas bekendgemaakt. De erbij horende verkeersmaatregelen zijn nu al naar buiten gebracht.

Er worden 400.000 bezoekers verwacht. De organisatoren gaan ervan uit dat de meesten op zaterdag en zondag komen en dat de vrijdag relatief rustig zal zijn.

De bezoekers van buiten de stad wordt aangeraden met het openbaar vervoer te komen. NS en Arriva zetten er extra lange treinen voor in, en er is een aangepaste ‘reuzendienstregeling’ voor stads- en streekbussen. Die bussen rijden vaker, of via een andere route. Die gedetailleerde dienstregeling is hier te vinden .

Automobilisten worden naar drie parkeerterreinen met ruimte voor 14.000 auto’s buiten de stad gedirigeerd, want voor hen is de binnenstad van 7 tot 20 uur dicht. Als binnenstad geldt niet alleen alles binnen de stadsgrachten, maar ook het stuk tot aan het station, dat dagelijks langer afgesloten zal zijn dan de rest.

Er zijn uitzonderingen: er is een speciale parkeerplek voor mensen met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart.

Veertig pendelbussen per uur

Tussen die tijdelijke parkeerterreinen en de stad rijden pendelbussen van Arriva, op toptijden tegen de veertig per uur. Arriva had afgelopen weekeinde ook al extra lange treinen en meer bussen ingezet bij de Tall Ships Races in Harlingen, waar naar dinsdag bekend is gemaakt 335.000 mensen waren , en kijkt daar tevreden op terug.

De Leeuwarder pendelbussen zetten hun passagiers af bij het station of het Sixmaplein achter het Leeuwarder Courant-gebouw. Vrijdag gaan ze door tot 22 uur, zaterdag tot 23 en zondag tot 21 uur.

Ook voor fietsers afgesloten

Ook voor fietsen is de binnenstad afgesloten (van 8 tot 19 uur en zondag van 12 tot 19 uur). Wie in de binnenstad woont en eruit fietst, kan pas na zeven uur ‘s avonds weer met de fiets terug naar binnen. Voor bezoekers is er een ring van twaalf fietsenstallingen rondom het centrum, in de buurt van de bruggen.

De binnenstad zal op de drie dagen vooral het domein zijn van voetgangers. Maar het centrum is ook toegankelijk voor rolstoelers en mensen die slecht ter been zijn. De speciale plekken in de stad voor rolstoelgebruikers zijn al vol.

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Nieuws

menu