Binnen een jaar kunnen we ons eigen huis in Leeuwarden niet meer betalen

De makelaar blaast op zijn fluitje. De hypotheekadviseur staat wild gebarend in de deuropening van de sneltrein. Opschieten! Judith en ik beginnen te rennen. Deze trein willen we niet missen. Net op tijd springen we naar binnen. Achter ons knallen de huizenprijzen door het plafond. Maar wij hebben een dak boven ons hoofd.

Foto:

Foto: ANP

Mazzelaar, zei iemand deze week tegen mij. Ik schaamde me bijna. Want inderdaad, wij hebben bijna een jaar geleden een huis kunnen kopen. Een woning die voor ons nu onbetaalbaar zou zijn. De genomen sneltrein bleek een van de laatste te zijn. Als eenverdiener - vriendin Judith studeert nog - kom je de markt amper meer op. Adviesketen De Hypotheker meldde dat Jan Modaal (36.500 euro bruto) een hypotheek kan krijgen van 188.000 euro. Succes ermee! Gemiddeld kostte een huis in Friesland in het tweede kwartaal van dit jaar namelijk 313.000 euro. Nog nooit was dat verschil zo groot. Op dit moment is maar 11 procent van het Friese huizenaanbod binnen bereik als je modaal verdient en eenverdiener bent. En dan moet het overbiedcircus nog beginnen. Beginnend vanaf 20.000 euro alstublieft, houden makelaars ons steevast voor.

Naïef als ik ben, heb ik nooit getwijfeld OF ik een huis zou kunnen kopen als eenverdiener. De vraag was meer of we iets konden vinden wat aan onze wensen voldeed: instapklaar, dicht bij het station in Leeuwarden, liefst een badkamer op de eerste verdieping en een los toilet beneden. Oh ja, een royale (stads)tuin was ook best prettig.

Het is gelukt. Ons huis stond in oktober vorig jaar voor 169.500 euro te koop, inclusief nieuwe badkamer en keuken. De vloer was prima, de muren netjes. Maar een veel te grote schouw en gaskachel ontsierden de woonkamer. We deden een, vonden wij, hoog bod van 182.500 euro. En het bleek nog succesvol ook. We zaten zelfs enkele duizenden euro’s boven het tweede bod. We lieten direct een centrale verwarming aanleggen, de schouw is van de muur gehaald en de muren zijn gestuct.

Ondertussen ben ik wel benieuwd wat het huis nu waard is. De prijzen stijgen immers iedere maand. Even de makelaar bellen. ,,Ik denk dat jullie het nu wel voor 210.000 euro op de markt kunnen zetten’‘, klinkt het door de telefoon. Wij kijken elkaar verdwaasd aan. Wat?! Tien maanden geleden was het 40.000 euro minder waard. ,,Als het een beetje netjes is, kom je al snel boven de twee ton uit’‘, verduidelijkt de makelaar. ,,Veel mensen hebben geen zin in een bouwval en bieden dan hoger.’‘

De markt is nog meer overspannen dan een jaar geleden, blijkt. Koop als eenverdiener nog maar eens iets - zonder dat daar hulp van ouders bij komt.

Ik ben Jan Modaal, kan ruim 180.000 euro lenen en kan dus ons eigen huis niet meer betalen. Dat is een heel gekke en huiveringwekkende gedachte. Waar houdt dit op?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Woningmarkt
Instagram