Bild: Russische vliegtuigen vielen (Noord-)Nederland aan bij militaire oefening ‘Zapad’

Een Toepolev-95-bommenwerper.

Rusland heeft in september tijdens zijn omvangrijke militaire oefening ‘Zapad’ getraind op een aanval op West-Europa. Dat meldt de Duitse krant Bild op gezag van twee bronnen bij een niet nader genoemde westerse inlichtingendienst.

Bij het gesimuleerde offensief tegen de NAVO werden onder meer de Baltische staten, Finland, Noorwegen en Zweden aangevallen. In een latere fase waren ook Nederland en Duitsland doelen, aldus Bild .

Over de Noordzee (en helemaal om Noorwegen heen) zouden Russische vliegtuigen bij de oefening richting Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland zijn gevlogen. Er vonden lucht- en raketaanvallen plaats op havens, vliegvelden en energiecentrales.

Deze aanvallen waren volgens Bild bedoeld om het sturen van versterkingen naar de Baltische staten te bemoeilijken. De grootschalige oefening was volgens de Russen echter een zuiver defensieve operatie.

Op het verkeerde been

Rusland heeft in het verleden veel vaker geprobeerd NAVO-landen op het verkeerde been te zetten. Of hun militaire systemen en reactievermogen te testen.

Zoals in november 2009. Toen moesten F-16’s van de Leeuwarder vliegbasis twee Russische Toepolev-bommenwerpers onderscheppen. Dat was lang geleden voor het laatst gebeurd.

De Leeuwarder gevechtsvliegtuigen stegen op omdat de Russen, die zo’n 75 kilometer ten noorden van de waddeneilanden richting het zuidwesten vlogen, eerst geen radiocontact maakten . Typische Koude Oorlog-taferelen. Een test om te kijken of de NAVO wakker is.

De Russen zouden deze truc in de jaren na 2009 nog vaak herhalen . Overigens niet alleen in de lucht, ook ter zee. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie waarschuwde in 2014 zelfs officieel voor ‘een toename van assertief gedrag’ van de Russische luchtmacht en marine.

Nieuws

menu