Bijspringen tijdens coronadrukte: 'Werken in de zorg verleer je niet, net als fietsen'

Zo’n duizend noorderlingen hebben zich aangemeld om de komende maanden in de ouderen- en gehandicaptenzorg bij te springen tijdens de coronadrukte. Karin Waanders (63) uit Eelde is één van hen.

Herintreder Karin Waanders springt bij als groepsbegeleider van verstandelijk gehandicapten bij OlmenEs in Appelscha.

Herintreder Karin Waanders springt bij als groepsbegeleider van verstandelijk gehandicapten bij OlmenEs in Appelscha. FOTO RENS HOOYENGA

‘Als er een beroep op je wordt gedaan en je hebt verder niks om handen, ja, dan denk je wel: ik wil helpen. Ik ga ook niet een half jaar thuis zitten als ze je hulp goed kunnen gebruiken”, reageert Karin Waanders, die al met prepensioen was. ,,Maar ik ben geen Florence Nightingale, ik doe dit niet uit liefdadigheid. Op deze manier verdien ik graag bij om lekker van rond te kunnen komen.”

Campagne

De meeste aanmeldingen voor de actie Extra Handen voor de Zorg komen uit Friesland (420 van de 1000). Dat komt doordat in deze provincie sinds begin november een aparte campagne wordt gevoerd. Niet iedereen blijkt geschikt voor een tijdelijke baan als bijvoorbeeld helpende of verzorgende, meldt projectleider Paulien van der Meulen.

,,Soms reageren mensen heel enthousiast, maar blijkt het later toch niet passend. Of willen ze het naast hun bestaande baan doen en is dat niet haalbaar. Of werkgevers stellen eisen die niet matchen”, geeft ze als redenen.

Zo’n driekwart van de kandidaten is voorgesteld aan een zorginstelling. De eerste 127 zijn inmiddels aan de slag gegaan, van wie 81 bij een Friese zorginstelling.

Waanders heeft sinds 2,5 week haar vroegere werk als groepsbegeleider in de gehandicaptenzorg opgepikt. Ze kon van de ene op de andere dag aan de bak in een groepswoning van OlmenEs in Appelscha. ,,Ze vroegen of ik de volgende ochtend kon komen, zo snel lukte niet. Toen heb ik de late dienst gedraaid.”

'Er is altijd iemand die ik kan vragen'

Het is werk dat ze zo’n vijftien jaar niet meer had gedaan, enkel af en toe als vervanger. De laatste tien jaar in de zorg zat ze in Bedum op personeelsplanning. Daarna stapte Waanders na enkele reorganisaties over naar de toeristische sector. Vijf jaar deed ze dienst als gastvrouw op Italiaanse campings. ,,Ontzettend leuk werk.”

Qua werk is er niet veel veranderd in de gehandicaptenzorg, merkt Waanders in Appelscha. ,,Het is net als fietsen, dat verleer je ook niet. Je weet wat nodig is op een groep. Je werkt altijd met zijn tweeën, dus er is altijd iemand die ik alles kan vragen.”

Waanders werd meteen met de neus op de coronacrisis gedrukt. Bij OlmenEs waren zeker 37 bewoners en 19 personeelsleden besmet. Alle positieve en negatieve cliënten zijn gescheiden van het groepshuis. De Drentse kwam op een groep met zes besmette bewoners. ,,Iedereen was besmet, maar niemand was er ziek van. Dat scheelt, we kunnen ze gewoon begeleiden, ze gaan alleen niet naar werk of dagbesteding.”

Heel alert zijn

De verwachting is dat de bewoners op korte termijn weer uit isolatie en quarantaine mogen. Angst om het virus op te lopen heeft Waanders niet. ,,Je doet gelijk in een aparte ruimte de handschoenen aan, mondkapje en schort voor en veiligheidsbril op. Je moet gewoon heel alert zijn. Goed de kleding in orde maken, handschoenen vervangen en handen desinfecteren na hulp bij toiletbezoek of het badderen. Eten doen we als personeel apart.”

Waanders had zich in maart tijdens de eerste golf al opgegeven. Haar seizoenswerk in Italië ging vanwege corona niet door, maar haar hulp bleek toen niet nodig. Er is in het voorjaar geen gebruikgemaakt van de paar honderd Noorderlingen die zich destijds al hadden opgegeven voor Extra Handen in de Zorg. ,,Er was toen nauwelijks corona in Friesland”, verklaart Van der Meulen.

Waanders heeft een contract voor drie maanden voor 24 uur per week. ,,Dit is ook omdat veel collega’s te veel uren hebben gewerkt. Die mensen krijgen nu de ruimte om vrij te kunnen nemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus