Bijna iedereen heeft wel eens een piep in het oor: tinnitus is een optelsom van kleine momenten van gehoorschade

Oud-Leeuwardense Minke van den Berge (31) promoveerde dinsdag op onderzoek naar behandelopties voor ernstige tinnitus. ,,We zijn op weg iets te ontdekken, maar ik wil geen valse hoop geven.”

Minke van den Berge: ,,Tinnitus kan je hele leven op de zijn kop zetten. De sociaal-economische schade is ook enorm.’’

Minke van den Berge: ,,Tinnitus kan je hele leven op de zijn kop zetten. De sociaal-economische schade is ook enorm.’’ FOTO DUNCAN WIJTING

,,Bijna iedereen heeft wel eens een piep in het oor gehad. Bijvoorbeeld na een avondje stappen, vaak is dat geluid de volgende ochtend weer weg”, zegt Minke van den Berge, opgegroeid in Leeuwarden en woonachtig in Groningen, hoewel dat vanwege een opleiding tot KNO-arts tijdelijk even Zwolle is.

Bij een deel van de mensen gaat dat geluid echter niet meer weg. Zij ontwikkelen chronische klachten, naar schatting gaat het om 10 procent van de bevolking. Bekende voorbeelden zijn Arjen Lubach, Coldplay-zanger Chris Martin en Gerard Joling. ,,Ja, dat zijn muzikanten”, reageert Van den Berge. ,,Een beroepsgroep die groter risico loopt op gehoorschade en gehoorverlies is een van de grootste risico’s op tinnitus. Hersenen reageren verkeerd op veranderende signalen en gaan zelf geluiden invullen, zo is de gedachte.”

Fantoomgeluid

Oorsuizen, zoals tinnitus ook wel bekend staat, is een groot maatschappelijk probleem. Zo’n 2 procent van de Nederlanders ervaart ernstig ongemak. Ze kampen met psychische problemen, angststoornissen, depressies en slapeloosheid. Sommige mensen zijn zo wanhopig door het onophoudelijke fantoomgeluid, dat ze uit het leven stappen.

,,Tinnitus kan je hele leven op de zijn kop zetten. De sociaal-economische schade is ook enorm, er gaat in Nederland jaarlijks 7 miljard euro door verloren”, weet Van den Berge. Behandelingen van tinnitus zijn niet tot nauwelijks mogelijk. Verreweg de meeste patiënten krijgen te horen dat ze er – eventueel met behulp van psychologische hulp – mee moeten leren leven.

Hoop op behandeling

De hoop is dat er ooit een behandeling wordt gevonden voor ernstige tinnitus. Wereldwijd wordt daar veel energie in gestoken, zo is ook het UMCG in Groningen met zeven andere Europese kennisinstellingen betrokken bij groot onderzoek naar oorzaak en behandeling van oorsuizen. De rol van de hersenen maakt een oplossing voor tinnitus-klachten ingewikkeld, maakt Van den Berge duidelijk. ,,Het is een foutje van je brein.”

Van den Berge onderzocht neurochirurgische behandelopties en bespeurt mogelijkheden. De oud-leerling van Piter Jelles ziet kansen voor een implantaat dat al sinds de jaren zeventig wordt gebruikt bij mensen die doof geboren zijn. ,,Met behulp van elektrische signalen kunnen ze weer geluid horen. Maar uit onderzoek uit de negentiger jaren bleek dat dit implantaat niet alleen het gehoor verbetert, maar ook tinnitus laat afnemen, daar is weinig mee gedaan. Een mooi aangrijpingspunt voor vervolgonderzoek.”

Schakelpunt

Van den Berge stelt voor zo’n hersenstam-implantaat te plaatsen bij patiënten met ernstige tinnitus. ,,Je krijgt dan een elektrode óp de gehoorkern, waar de gehoorzenuw de hersenstam ingaat”, legt ze uit. Uit dierenonderzoek is gebleken dat dit een belangrijke schakelpunt is voor het veroorzaken van tinnitus.

,,Maar zo’n onderzoek is nogal wat. Een hersenoperatie is een best grote ingreep, en er zijn complicaties mogelijk”, vervolgt Van den Berge. ,,Ik wil dan ook beslist geen valse hoop wekken. We zijn op weg iets te ontdekken. Ik geloof dat er oplossingen komen, dat we mensen met tinnitus kunnen helpen, maar dan zijn we tientallen jaren verder. En tinnitus ooit helemaal wegkrijgen, is misschien teveel gevraagd.”

Preventie blijft dan ook heel belangrijk, wil Van den Berge tot slot kwijt. In de bouw worden al een tijd gehoorbeschermende middelen ingezet, maar de mogelijke gevolgen van concert- en festivalbezoek worden nogal eens onderschat. ,,Tinnitus is een optelsom van kleine momenten van gehoorschade. Dat kan al beginnen in de kinderjaren, en uit zich meestal rond het vijftigste jaar in gehoorschade en tinnitus. Oordopjes zijn dus geen overbodige luxe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Zorg
Instagram