Bijna heel Nederland regenboogprovincie: alleen Fryslân stemde tegen

Zeeland is sinds vrijdag de tiende regenboogprovincie van Nederland. Daarmee zijn Utrecht en Fryslân de enige provinciale overheden die niet uitdragen dat ze zich sterk maken voor homoseksuelen en transgenders.

In het geval van Utrecht is dat omdat Provinciale Staten er nog een besluit over moeten nemen. Fryslân deed dat al in 2016, maar stemde toen tegen het voorstel om regenboogprovincie te worden - een unicum, tot nu toe.

Ook in Zeeland ging het overigens niet zonder slag of stoot, schrijft dagblad PZC . Het voorstel van Groenlinks kon in de statenvergadering niet op steun rekenen van de VVD, die vanuit het gelijkheidsbeginsel niet een voorstel voor één bepaalde groep wilde steunen. De SGP noemde dezelfde reden.

Acceptatie

Door regenboogprovincie te worden, geven provinciale overheden een duidelijk signaal af dat ze de veiligheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) willen stimuleren. De provincie Drenthe was in 2016 de eerste die een dergelijke motie aannam.

In Friesland werd het voorstel in september dat jaar ingediend door de fracties van PvdA, D66 en Groenlinks, maar hier stemde een meerderheid in de Staten tegen.

Gemeenten

De provincie telt twee regenbooggemeenten, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW blijkt dat zulke gemeenten vaker speciaal beleid ontwikkelen voor de LHBT-gemeenschap dan niet-regenbooggemeenten.

Nieuws

Meest gelezen