Bijna één op vijf coronabesmettingen in Friesland is basisscholier

FOTO LC

Bijna één op de vijf vastgestelde besmettingen in Friesland is van een basisscholier. Dit is volgens GGD Fryslân één van de redenen waarom het besmettingscijfer in deze provincie blijft stijgen. Het aantal gevonden positieve gevallen liep vorige week licht op tot 753. Dat is 2 procent meer dan een week eerder.

Basisschoolkinderen kunnen zich niet laten vaccineren. De scholen in de regio Noord zijn sinds twee weken weer open en dat merken ze bij GGD Fryslân. Op de basisscholen turfde de GGD tien clusters met drie of meer besmettingen onder leerlingen en leraren. In het voortgezet onderwijs waren dat er negen. In totaal testten 121 kinderen tussen 4 en 12 jaar positief en zeven kinderen van 0 tot 4 jaar.

Een kwart van de Friezen van twaalf jaar en ouder heeft geen enkele coronaprik gehaald. Voor hen kan het coronavirus grote gevolgen hebben, waarschuwt de GGD. Vaccineren zorgt er niet voor dat je niet meer besmet kunt worden of niet besmettelijk kan zijn, maar de kans op ziekenhuisopname of sterfte neemt er wel aanzienlijk door af.

Coronavirus ook meer gevonden onder ouderen

Onder ouderen zijn de vastgestelde besmettingen ook toegenomen. Onder zeventigplussers is dit vorige week verdubbeld tot 54. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 27 bewoners positief en 19 medewerkers. Dit loopt eveneens op. Onder tieners en twintigers daalde het aantal positief geteste Friezen het hardst.

Op gemeentelijk niveau zag GGD Fryslân een flinke toename van besmettingen op Terschelling en in Heerenveen en Waadhoeke. In acht van de achttien gemeentes zakten de besmettingscijfers. De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 148 (137), SúdwestFryslân 117 (102), Heerenveen 99 (36), Noardeast-Fryslân 54 (83), Waadhoeke 54 (29), Smallingerland 48 (61), De Fryske Marren 41 (62), Achtkarspelen 39 (56), Tytsjerksteradiel 33 (35), Opsterland 33 (32), Dantumadiel 30 (28), Weststellingwerf 27 (36), Ooststellingwerf 18 (26), Terschelling 10 (2), Harlingen 2 (7), Ameland 0 (1), Vlieland 0 (1) en Schiermonnikoog (0).

Ziekenhuisbezetting stabiel, iets meer coronapatiënten op ic

Voor de derde week op rij zijn er bij GGD Fryslân geen sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. De bezetting in de ziekenhuizen is redelijk stabiel. Er liggen iets meer covid-patiënten op de intensive care vergeleken met een week geleden, blijkt uit cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. In de vier Friese ziekenhuizen lagen vrijdagochtend zeventien coronapatiënten, van wie acht op de ic. Ruim een kwart van de coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen komt uit andere regio’s.

Nieuws

menu