Bij nieuwe coronapiek wordt de Waddenheli niet meer uitgeleend

De Waddenheli bij ziekenhuis MCL in Leeuwarden. Foto: Picasa

De Waddenheli wordt tijdens een volgende corona-ziektegolf niet meer uitgeleend aan de rest van Nederland. Het levert te veel gevaren op voor de eilanders en de aanwezige toeristen.

Dat staat in het nieuwe coronadraaiboek dat dinsdag in Rotterdam is gepresenteerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

De Wadden moesten het tijdens de piek van de pandemie in maart en april meerdere dagen zonder ‘hun’ gele ANWB-ambulancehelikopter stellen. Dat mag niet nog eens gebeuren, stelt het LNAZ.

Medisch vervoer van en naar de eilanden verliep provisorisch door inzet van snelle boten. Deze boten moesten voor een totaalbedrag van 400.000 euro worden omgebouwd. Dat was deels, zo schrijft het LNAZ ,,omdat de KNRM geen Corona-patiënten wil vervoeren’’.

Defensie-helikopter

Hierna werd een helikopter van Defensie ingezet. ,,De ervaringen vanuit Friesland leren dat deze compensatie onvoldoende was.’’ De Waddenheli kan binnen 15 minuten landen op één van de eilanden, maar de Defensiehelikopter heeft alleen al 20 minuten nodig als opstarttijd. Bovendien geldt er vanaf de militaire vliegbasis De Kooy in Den Helder een langere aanvliegtijd.

Ambulanceorganisatie RAV Fryslân adviseert het kabinet daarom dringend om de Waddenheli tijdens een nieuwe ziektepiek niet meer te laten confisqueren door het ministerie van Volksgezondheid. De dienst spreekt van ,,aanvullende risico’s voor de inwoners en bezoekers van de Friese Waddeneilanden’’.

Twee corona-helikopters, de LL5 en de LL6 (de laatste was de omgedoopte Waddenheli) voerden in maart, april en mei in totaal 63 vluchten uit. De uitvoering verliep verder prima; het patiëntenvervoer door de lucht leverde een aanzienlijke tijdwinst op en niemand van de crew raakte geïnfecteerd.

LNAZ adviseert wel een extra traumahelikopter in te zetten.

Verder moet het aantal mobiele intensive cares (afgekort MICU’s) verdubbelen van zeven naar veertien en moeten 25 ambulances speciaal ingericht worden om coronapatiënten te verdelen over het land. Een MICU is een vrachtwagen die is ingericht als ambulance. Die kan zeven dagen per week rijden om patiënten van de ene naar de andere ic te brengen.

Nieuws

menu