Bidden voor het hart van het UMCG. Achter de klapdeuren van verpleegafdeling M2 van het Beatrix Kinderziekenhuis, de grens naar een wereld van hoop, niet uit te leggen angst en ook vreugde

De Tweede Kamer vergadert donderdag over de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG. Ouders, patiënten, artsen en verpleegkundigen volgen het debat op de voet, terwijl ze binnen de muren van het ziekenhuis hun dagelijkse strijd voor leven en herstel voeren.

Knuffelkonijn Ukke houdt de wacht.

Knuffelkonijn Ukke houdt de wacht. Bron: familie Woltjer

De klapdeuren van verpleegafdeling M2 van het Beatrix Kinderziekenhuis markeren een grens naar een wereld van hoop, niet uit te leggen angst en ja, ook vreugde. Op M2 worden kinderen met kanker en hartaandoeningen verpleegd. In de kamers langs de gangen met tekeningen en knuffels aan de muur vieren kinderen hun verjaardag, herstellen ze van operaties en behandelingen en volgen ze lessen van school. Hier bidden ouders bewust en onbewust tot een god waar ze wel of niet in geloven. Dat hun kind mag blijven leven. Dat ze weer kind mag zijn, onbezorgd en gezegend met een rotsvast en een vanzelfsprekend vertrouwen in de eigen onsterfelijkheid. Niet elk gebed wordt verhoord. Terwijl buiten de muren van het ziekenhuis de wereld onwetend voortraast, opgejaagd door vele wensen, koesteren ouders en patiënten er slechts één. Nou ja, sinds enkele maanden is er eentje bijgekomen: of de afdeling kinderhartchirurgie voor het UMCG en het Noorden behouden mag blijven.